Ljeto se osjeća u zraku

VELIKA PROGNOZA ZA LIPANJ: Čini se da uskoro stižu vrućine…

Objavljeno: 02.06.2024. zagorjeinternational

Danas od sredine dana porast naoblake i mjestimična kiša, najprije na Jadranu i predjelima uz njega, a zatim prema noći sve češće i drugdje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina, ponajprije u Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu i umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva.

Sutra će biti promjenjivo i nestabilno. Mjestimice kiša i grmljavina, a lokalno može biti i nevremena. Više oblaka bit će u utorak kada valja računati na mjestimičnu kišu i grmljavinu, većinom u unutrašnjosti, ali i na sjevernom Jadranu. Od srijede uglavnom suho, ponegdje u unutrašnjosti uz popodnevne pljuskove. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Temperatura zraka bit će u porastu, prenosi Index.

Prva polovica lipnja

Blog Severe Weather Europe objavio je dugoročnu prognozu za lipanj koja pokazuje da će se vrijeme toplije od uobičajenog zadržati veći dio mjeseca nad jugom istočne, srednje i sjeverne Europe, dok se na sjeverozapadu očekuje nestabilnije vrijeme. Predviđa se da će drugi tjedan biti sličan onom na početku mjeseca. Glavna razlika je snažniji greben visokog tlaka iznad srednje i istočne Europe. Područje niskog tlaka ostaje nad sjeverozapadnom Europom, zbog čega bi se niže temperature trebale održati nad sjeverozapadom, dok će nad središnjim dijelovima i jugoistokom Europe biti toplije.

Blaža atlantska zračna masa održava temperaturu pod kontrolom iznad Islanda, Velike Britanije, Irske i dijelova Skandinavije i zapadne Europe. Toplija zračna masa proširit će se prema srednjoj, južnoj i istočnoj Europi. Početkom drugog tjedna lipnja u istočnoj i srednjoj Europi i na jugoistoku temperature će dosezati 30 stupnjeva. U Velikoj Britaniji i Irskoj temperature će biti između 12 i 16 °C, dok će u sjevernoj Francuskoj i Njemačkoj biti tek nešto više od 20 °C. U Hrvatskoj bi trebalo biti 23 °C.

Prognoza pokazuje više oborina u regijama s nižim temperaturnim anomalijama, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i dijelove Skandinavije, zapadne i središnje Europe. Povećana količina oborina u regijama s temperaturama iznad normale, poput Poljske, na primjer, može ukazivati ​​na pojačane grmljavinske oluje. Manje oborina i sušniji uvjeti predviđaju se za južnu polovicu Europe pod utjecajem anomalije visokog tlaka.

Druga polovica lipnja

Ulaskom u drugi dio lipnja ulazimo u prognozu proširenog dometa. Iako su se prethodnih mjeseci ove prognoze pokazale točnima, ovu prognozu ipak treba uzeti s rezervom. Najnovija produžena prognoza za treći tjedan lipnja pokazuje da se anomalija niskog tlaka pomiče prema jugu, izravno iznad Velike Britanije i Irske, dok se greben visokog tlaka diže dalje prema sjeveru i s drugim područjem visokog tlaka iznad južne Europe.

U temperaturnoj prognozi anomalija hladnog zraka gotovo da se više i ne vidi i trebala bi se, pod utjecajem područja niskog tlaka, nalaziti iznad Francuske i sjeverne Španjolske. Predviđa se da će ostatak Europe doživjeti toplije temperature od normalnih zbog širenja anomalije visokog tlaka i toplijeg južnog strujanja.

Prognoza oborine pokazuje pomicanje područja niskog tlaka i ukazuje na više oborina u toplijem istočnom dijelu pojasa niskog tlaka iznad sjeverozapadne Europe i središnjih dijelova sjeverno od Alpa. Temperature u Hrvatskoj bi trebale biti oko 30°C. Za južnu, istočnu i sjevernu Europu predviđa se manje oborina pod anomalijom visokog tlaka. Oborine također ovise o vlazi i oblacima, koje je puno teže predvidjeti nego temperaturne obrasce. Dakle, iz tog razloga, prognoza padalina je manje pouzdana na duža razdoblja.

Kraj lipnja

Za posljednji tjedan lipnja najnovija vremenska prognoza pokazuje niže temperature iznad sjeverozapadne i sjeverne Europe oko zone niskog tlaka i ispod zapadnog strujanja. Ali većina južne, istočne i dijelova središnje Europe su pod temperaturama višima od normalnih.

Izuzetak je zapadna i srednja Europa gdje postoji veći potencijal za oluje. Očekuju se i pojačane oborine nad sjevernom Europom i sušniji uvjeti nad južnim i istočnim dijelovima kontinenta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba