Nije vrijedno uštede

VAŽNO: Ove stvari ne biste trebali kupovati ‘second-hand’ 

Objavljeno: 02.06.2024. zagorjeinternational

U cijelom svijetu značajno raste prodaja second-hand proizvoda, od garderobe do predmeta za dom, a taj podatak, uzmemo li u obzir visoku inflaciju, uštedu, brigu o okolišu i želji za posjedovanjem unikatnih i karakternih stvari, uopće ne treba čuditi, prenosi Jutarnji list

Ipak, postoje stvari koje nikad ne biste trebali kupiti polovne. Popis donosi Money Digest. 

Kupnja rabljenog madraca rijetko je kad dobra ideja. Čak i ako madrac izvana izgleda čisto, on predstavlja potencijalno leglo bakterija. Osim toga, madrac imaju određeni životni vijek što znači da će s vremenom, ako već nije postao mlohav, nuditi slabiju potporu vašoj kralježnici. Sva upozorenja o kupnji rabljenog madraca tiču se i rabljenog jastuka. S druge strane, posteljina se može kupovati rabljena jer ju je lakše očistiti i pripremiti za novog korisnika. 

Bez obzira na sport kojim se bavite ili u kojem se želite okušati, uvijek je važno kupiti novu kacigu jer nema načina na koji možete utvrditi koliko je rabljena kaciga već korištena, ima li oštećenja te može i pravilno apsorbirati udarce u slučaju pada. 

Ponekad je pravi zgoditak pronađi staro porculansko i stakleno posuđe, no svakako treba izbjegavati lonce i tave s neprianjajućim premazom. Takav se premaz s vremenom može razgraditi, što se pogoršava ogrebotinama, pregrijavanjem i udubljenjima, a budući da sadržava kemikalije predstavlja opasnost ako dođe u kontakt s hranom. 

Pod svaku cijenu treba izbjegavati kupnju rabljenih lijekova, vitamina, tableta i kozmetike! Razlog je vrlo jednostavan i opravdan: osim upitne zakonitosti kupnje i prodaje lijekova na recept bez dozvole, oni također mogu biti zastarjeli ili istekli. Čak i neotvoreni medicinski, kozmetički i drugi toaletni proizvodi podliježu roku valjanosti. Što je još gore, oni koji su otvoreni mogu sadržavati klice, bakterije i gljivice. 

Zvuči primamljivo “zgrabiti” povoljnu perilicu rublja, TV ili hladnjak, no čak i ako prodavači u tom trenutku mogu dokazati ispravnost tih uređaja, preporuka bi bila ipak propustiti priliku. Zašto? Osim što su zbog starosti podložniji kvaru, obično su manje energetski učinkoviti od novijih modela, što može povećati vaš račun za struju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba