FOTO: Tisuće vatrogasaca na hodočašću u Mariji Bistrici

“Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja, tome zasigurno pridonosite i vi svojim predanim i požrtvovnim radom”

Objavljeno: 02.06.2024. zagorjeinternational

Prve lipanjske nedjelje održano je 25. hodočašće vatrogasaca u nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke, a na jubilarnom hodočašću s oko dvije tisuće vatrogasaca sudjelovao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade. Uoči misnog slavlja pozdravio je hodočasnike, posebno pripadnice i pripadnike dobrovoljnih vatrogasnih društava, i zahvalio svim vatrogascima na njihovom doprinosu, predanosti i plemenitosti kojom daju ohrabrenje našem narodu i u najtežim nevoljama.

– Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja, tome zasigurno pridonosite i vi svojim predanim i požrtvovnim radom, a u tome imate i punu potporu naše Vlade – poručio je vatrogascima ministar Medved i zaželio im uspjeh u daljnjem radu za dobrobit Domovine.

– Vatrogasna zajednica je jedan od stupova sustava domovinske sigurnosti i na tom tragu u proteklim godinama naša je Vlada investirala puno u opremu i vozila, kao i u status vatrogasaca. Činimo sve kako bi taj tradicionalno prepoznatljiv sustav vatrogastva u Republici Hrvatskoj i nadalje bio održiv – izjavio je tom prigodom Medved, dodavši kako je pri završetku javno savjetovanje o pravilniku koji će dodatno regulirati status pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi.

Prigodnim govorima obratili su se i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Petir, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan Bjelovarsko – bilogorske županije Marko Marušić i zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek te načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, a nazočili su izaslanici i predstavnici i drugih državnih i lokalnih institucija i društava.

Vatrogascima koji su u Mariju Bistricu došli iz svih krajeva Hrvatske dobrodošlicu u Krapinsko – zagorsku županiju poželjela je zamjenica župana Jasna Petek.

– Pozdravljam vas u ime oko 6000 vatrogasaca i vatrogaskinja iz Krapinsko – zagorske županije, u ime ljudi na koje uvijek možemo računati i koji prvi dolaze u pomoć kad nam je najteže – poručila je Petek.

Misno slavlje u Crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a nakon mise uslijedio je i tradicionalni vatrogasni Križni put bistričkom kalvarijom. Time simbolično završava mjesec zaštite od požara i pripreme za vatrogasnu sezonu.

U duhu tradicije vatrogasnog hodočašća, ove je godine sudomaćin hodočašća bila Vatrogasna zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije. Misu je pjevanjem uveličao Zbor Župe Svetog Ivana Krstitelja Sveti Ivan Zelina, uoči mise nastupila je i Klapa HVZ Sveti Florijan, a vatrogasce je u procesiji dopratio Puhački orkestar DVD-a Čazma.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba