I dalje smo u negativnom vrhu Eurozone

DIVLJANJE CIJENA: Inflacija blago pada, no hrana i usluge nastavljaju rasti

Objavljeno: 02.06.2024. zagorjeinternational

Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto, s 3,7 posto mjesec dana prije, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), piše Jutarnji list

Međutim, po inflaciji smo i dalje među vodećima na razini Europske unije, odnosno u eurozoni, a cijene nisu prestale rasti. 

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su u svibnju, u odnosu na isti lanjski mjesec, u prosjeku za 3,3 posto, dok su u odnosu na travanj u prosjeku više za 0,1 posto. Nakon višemjesečnog postupnog pada, u ožujku ove godine inflacija je stagnirala na 4,1 posto na godišnjoj razini. No, od travnja, kada je pala na 3,7 posto, inflacija je ponovno u silaznoj putanji. 

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, cijene usluga porasle su u svibnju na godišnjoj razini za 6,1 posto, a hrane, pića i duhana za 3,2 posto. Cijene energije porasle su, pak, za 1,9, a industrijskih neprehrambenih proizvoda za 1,5 posto. 

Na mjesečnoj su razini cijene usluga u svibnju porasle za 0,5 posto, dok su industrijski neprehrambeni proizvodi te hrana piće i duhan poskupili za 0,2 posto. Cijene energije pale su, pak, za 1,2 posto. 

Konačni podaci o indeksu potrošačkih cijena u svibnju, prema klasifikaciji ECOICOP, bit će objavljeni 17. lipnja. Inflacija prema HICP-u skliznula na 4,3 posto 

Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP), koji je u petak objavio Eurostat, procijenjena godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u svibnju je skliznula na 4,3 posto, s 4,7 posto mjesec dana prije. 

To je druga najviša stopa inflacije u eurozoni nakon Belgije u kojoj je iznosila 4,9 posto. Prosječna godišnja stopa inflacije u eurozoni u svibnju je porasla na 2,6 posto, s 2,4 posto mjesec dana prije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba