Molitva, interventna policija i protuprosvjednici

Ponovno se klečalo na Trgu bana Jelačića – ovaj put pod LGBT zastavama

Objavljeno: 01.06.2024. zagorjeinternational

Danas je održana još jedna javna molitva ‘klečavaca’ na glavnom zagrebačkom trgu, na kojem su izvješene zastave duginih boja uoči Zagreb Pridea, koji će se održati danas popodne. Na Trgu bana Josipa Jelačića pojavio se i broj protuprosvjednika, koje je od klečavaca dijelio kordon interventne policije, piše Index

Kako podsjeća Index, klečanje i molitvu na javnom mjestu organiziraju Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina, koji tvrde da se radi o “miroljubivom i apolitičnom događaju”. Na javno moljenje krunice pozivaju samo muškarce, a, između ostalog, mole “za život u predbračnoj čistoći, čednost u odijevanju i ponašanju, obnovu katoličkih brakova” te “za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji”. 

Protuprosvjednici su postavili transparente na kojima piše “Bez bogova, bez gospodara”, “Ne damo slobodu ulice”, “Queer revolucija protiv patrijarhata” i “Patrijarhat ubija”.  

U jednom trenutku se na postolje jednog od rasvjetnih stupova popeo vidno rastrojeni mladić sa slušalicama na ušima te urlao da je “sve ovo porečeno” te se “ovo moralo dogoditi”. 

Klečavci su glasno molili s pomoću razglasa, a prosvjednici su još glasnije bubnjali i skandirali. S klečavcima je krunicu molilo i nekoliko žena, ali izvan ograđenog prostora u kojem su samo muškarci. 

Nekoliko građana je vikalo na prosvjednike, a među njima se istaknula jedna žena koja je prosvjednicima prvo rekla da će “ići u pakao”, a potom je vikala da ih “treba zaliti kantom govana” te mahala križićem koji je nosila oko vrata. No usprkos verbalnim sukobima, sve skupa prošlo je bez incidenata. 

Molitva je trajala oko sat vremena te je završila u 9:25, a desetak minuta kasnije s “programom” su završili i protuprosvjednici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba