Otkriveni podaci tko najviše, a tko najmanje zarađuje u najvećoj europskoj ekonomiji

Ovo zanimanje plaćeno je čak 1000 eura manje od prosječne plaće

Objavljeno: 01.06.2024. zagorjeinternational

U Njemačkoj čistačice primaju oko 1000 eura manje od prosječne plaće. Dok druge industrije poput IT-a nude znatno unosnije plaće, osoblje za čišćenje uvelike zaostaje za njima, piše Fenix magazin.

Ni u jednoj drugoj profesionalnoj skupini radnici ne zarađuju tako malo kao u sektoru čišćenja. U ovoj industriji prosječna mjesečna bruto plaća iznosi 2493 eura – to proizlazi iz podataka Saveznog zavoda za statistiku, navode njemački mediji. 

 Na drugom mjestu među zanimanja koja zarađuju najmanje su poljoprivredna zanimanja s prosječnom plaćom od 2531 eura. Na trećem mjestu nalaze se zanimanja u turizmu, hotelijerstvu ili ugostiteljstvu. Prema brojkama, prosječna plaća ovdje je 2634 eura mjesečno. Prosječna bruto plaća u Njemačkoj iznosi 3698 eura. 

Podaci se odnose na travanj 2023. godine i prosječne su bruto plaće za puno radno vrijeme bez posebnih naknada, regresa i božićnice. 

Kada tražite privatne čistače za kućanstvo satnice variraju. Samozaposlene čistačice mogu se rezervirati na različitim platformama za oko 13 do 26 eura. Točna procjena plaće je u ovom sektoru teža nego kod stalno zaposlenih, jer se čišćenje u privatnim kućanstvima često obavlja na crno. 

Međutim, prema podacima Zavoda za statistiku, radnici u IT sektoru zarađuju posebno dobro s bruto mjesečnom plaćom od 5477 eura, zatim slijede učiteljska i stručna zanimanja s 5228 eura te tehnički programeri i zanimanja u području izgradnje i kontrole proizvodnje s 5077 eura. 

Piloti su među osobama koje najviše zarađuju. U 2023. najviše su zaradili piloti u Hessenu s prosječnih 11375 eura mjesečno. 

Visoko su pozicionirani i direktori, koji su u prosjeku primali 10278 eura, te liječnici s 8045 eura mjesečno, objavio je Zavod za statistiku u Wiesbadenu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba