Trebat će pronaći savršeno mjesto za gledanje

Sjećate se nedavne aurore borealis? Taj spektakl bi se uskoro mogao ponoviti!

Objavljeno: 30.05.2024. zagorjeinternational

Golema skupina Sunčevih pjega AR3664 koje su uzrokovale spektakularne aurore u svibnju napravila je gotovo puni krug oko Sunca i uskoro će ponovno biti okrenuta prema Zemlji, javljaju stručnjaci i znanstvene stranice. To znači da postoji mogućnost da bismo, ako se stvari ponovno poslože, narednih dana opet mogli gledati aurore iz naših krajeva.

Kamo ići gledati? Ako se to dogodi i polarna svjetlost bude opet vidljiva iz Hrvatske, trebat će pronaći mjesto na kojem svjetlosno onečišćenje i visoki objekti ne ometaju promatranje. U Zagrebu je idealno mjesto za to Medvednica s otvorenim pogledom prema sjeveru, u smjeru Zagorja.

Pjege su i dalje vrlo aktivne

Skupina pjega AR3664 koja je na Zemlju od 10. do 12. svibnja poslala ne samo jednu solarnu oluju nego cijelu baražnu vatru od njih najmanje pet, nedavno je potvrdila da je i dalje vrlo aktivna. Naime, 27. svibnja zabilježena je snažna solarna eksplozija najmoćnije klase X koja je erumpirala iza Sunčevog jugoistočnog ruba, a znanstvenici pretpostavljaju da je za nju odgovorna AR3664.

Solarne eksplozije, odnosno kako hrvatski mediji često pišu baklje (pojam baklje više se koristi za trajnije pojave na Suncu pa je ispravnije flare prevoditi s bljeskovi ili eksplozije), po snazi su kategorizirane u skupine označene slovima, a klasa X je najjača. Unutar svake klase brojevi od 1-10 (i više za baklje klase X) opisuju relativnu snagu eksplozija. Prema Spaceweatherlive.com, eksplozija zabilježena 27. svibnja imala je snagu X-2,9, piše Index.

Budući da se AR3664 trenutno još uvijek nalazi iza horizonta Sunca te da je skrivena čak i od pogleda NASA-inog svemirskog opservatorija Solar Dynamics (SDO), nameće se pitanje kako možemo znati da je baš ona odgovorna za nedavnu eksploziju. Odgovor je da znanstvenici mogu pratiti napredak Sunčevih pjega po udaljenoj strani Sunca skrivenoj od naših pogleda tako što promatraju kako one utječu na Sunčeve vibracije ili na seizmičke odjeke pomoću tzv. helioseizmoloških podataka. Usto, naravno, znaju da je za puni krug oko Sunca pjegama potrebno 27 dana.

Kako znamo da stiže ista skupina pjega?

Karta stranice SpaceWeather.com, koja prati kretanje AR3664, smjestila ju je odmah iza jugoistočnog horizonta Sunca, a upravo je ondje nastala nova eksplozija snage X-2,9. Uzimajući u obzir sklonost AR3664 da stvara eksplozije klase X te da je njezina aktivnost zabilježena u blizini nove eksplozivne erupcije, čini se prilično razumnim zaključiti da je ona krivac.

Sredinom svibnja skupina je lansirala baklju snage X12, najjaču od rujna 2017. Eksploziju je zabilježila letjelica Solar Orbiter Europske svemirske agencije. Auroru koja se izuzetno lijepo mogla vidjeti iz Hrvatske, najljepše u dvadesetak godina, tako da su bile vidljive čak i njezine boje poput zelene i ljubičaste koje se inače vrlo rijetko vide, pokrenule su eksplozije u nakupini pjega 15 puta većoj od promjera Zemlje.

Njihovoj spektakularnosti pridonijelo je nekoliko važnih čimbenika koji su se posložili u ‘savršenu oluju’. Naime, pjege su bile najaktivnije upravo u trenutku kada su bile okrenute prema Zemlji, kod nas je za najvećih intenziteta geomagnetskih oluja bila noć, eksplozija je bilo više u nizu, magnetski polaritet bio im je suprotan Zemljinom magnetskom polju pa su poremećaji bili snažniji, a uz sve to, vrijeme je u Hrvatskoj bilo vedro i bez mjesečine, dakle, idealno za promatranje.

Nagrađivani stručnjak za Sunce Bojan Vršnak s Geodetskog fakulteta u Zagrebu kaže da postoji prilična vjerojatnost da magnetski polaritet iste skupine opet bude suprotan Zemljinom.

– Sunčeve pjege obično se javljaju u parovima koji imaju magnetska polja usmjerena u suprotnim smjerovima. Nad njima se duž magnetskih silnica, koje izviru iz jedne pjege i poniru u drugu, stvaraju golemi lukovi, odnosno prominencije sastavljene od koronalnog materijala, odnosno vruće plazme. Može se očekivati da će njihov raspored u istoj skupini pjega ostati isti – kaže Vršnak.

– Osim toga, kako se skupina nalazi na istoj hemisferi Sunca, tu postoji jedno pravilo da je magnetski polaritet vjerojatno uvijek isti. Pjege unutar skupine nestaju i nastaju, no u principu je velika vjerojatnost da bi njihov magnetski polaritet trebao ostati isti – zaključuje Vršnak.

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba