Kinezi su Čakovec i Međimurje prepoznali kao moderan europski grad i regiju inovativnog gospodarstva

Kineska delegacija stigla u Čakovec: “Postoji veliki potencijal za još bolju suradnju”

Objavljeno: 30.05.2024. zagorjeinternational

U multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja danas je održan sastanak na kojem su gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, župan Međimurske županije Matija Posavec, veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj NJ.E. Qi Qianjin i delegacija Grada Yancheng razgovarali o daljnjoj suradnji koja se veže na zajedničke projekte i investicije te na industrijsku, poljoprivrednu i trgovinsku suradnju, kao i znanstvenu, tehnološku, obrazovnu i zdravstvenu suradnju, suradnju na području kulture, umjetnosti, turizma i sporta, zaštite okoliša i održivog korištenja prirodnih resursa.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini na današnjem je sastanku još jednom zahvalila veleposlaniku u posredovanju potpisivanja Povelje prijateljstva, a o njihovom posjetu Čakovcu kazala je:

– Slavimo Dan grada, u sklopu obilježavanja imali smo čast ugostiti delegaciju iz našeg grada prijatelja Yanchenga. U nekoliko dana koliko su boravili ovdje, nastojali smo im prikazati ono što naš grad, ali i Međimurje čini posebnim i drugačijim u odnosu na ostatak Hrvatske. Bez obzira na to što su prostorno različiti i udaljeni osam tisuća kilometara, naši gradovi imaju veliki potencijal za uspješnu suradnju. Impresije svih iz kineske delegacije o našem kraju koliko čujem su lijepe, što je vjerujem novi korak u približavanju. Zahvaljujem se i veleposlaniku Qiju Qianjinu na potpori koju nam je pružio u povezivanju i potpisivanju Povelje o prijateljstvu. Kineska delegacija posjetila je nekoliko naših poduzeća koje već imaju robne razmjene s kineskim tržištem. S obzirom na to kako u Kini njeguju zeleno, odnosno drže do važnosti prirode i zaštite okoliša smatram da je to još jedno područje oko kojeg ćemo raspravljati na nekim od sljedećih sastanaka prilikom posjeta – poručila je Cividini.

Međimurski župan Matija Posavec također je bio zadovoljan odrađenim sastankom s kineskom delegacijom.

– Gosti iz Yanchenga ukazali su nam čast ovim posjetom, donijevši nam dah njihove bogate kulture i tradicije, ali i razvoja. S druge strane, u njihovim očima je Međimurje percipirano kao regija koja je primjer u Europskoj uniji, te kao regija koja poštuje odnos prema prirodnim ljepotama, razvoju, gospodarstvu i kulturi i prema njihovoj povijesti. To je sve ono što nas povezuje, a današnjim sastankom i razgovorom otvorili smo mogućnosti neke daljnje suradnje, kako na gospodarskom tako i na planu kulturne i obrazovne razmjene. Vjerujem kako ćemo to uskoro moći i konkretnije realizirat s obzirom na impresije koje su doživjeli u Čakovcu, ali i diljem Međimurja u ovih nekoliko proteklih dana – rekao je Posavec.

Kinezi su Čakovec i Međimurje prepoznali kao moderan europski grad i regiju inovativnog gospodarstva, bogatog kulturnog i društvenog života, odlično prometno povezane sa svim dijelovima Europe, ali što im je izuzetno važno upravno i obrazovno središte regije.

– Nadam se da će naša dva grada na osnovu međusobnih prijateljskih odnosa realizirati zajedničke interese, i još bolje proširiti suradnju, koja je i više nego dobra u posljednje dvije godine koliko i službeno traje naše prijateljstvo. Uz naglasak na gospodarstvo i nove tehnologije sada radimo na unapređenju kulturne razmjene i razumijevanja između građana dvaju gradova, ali i cijele Međimurske županije – kazala je zamjenica gradonačelnika Yanchenga, Chen Weihong.

Veleposlanik u Republici Hrvatskog Qi Qianjin izrazio je gradonačelnici i županu zahvalu na gostoprimstvu kineske delegacije i kazao kako je sretan što je u posljednje dvije godine ostvaren veliki napredak na suradnji između Čakovca i Međimurske županije s Gradom Yanchengom.

– Mislim kako upravo razgovori između lokalnih čelnika najviše mogu ojačati suradnju na svim područjima o kojima smo danas razgovarali. Ovaj današnji sastanak također je dobar temelj za razvoj daljnjih projekata između dva grada, ali i za razvoj suradnje Međimurske županije s ostalim regijama u Kini. Želim reći kako će kinesko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj pružiti svaku pomoć koja će biti potrebna kako bi suradnja bila još bolja i kvalitetnija – zaključio je Qianjin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba