Župan Anđelko Stričak u Općini Cestica s načelnikom Korotajem o zajedničkim projektima na području općine

“Županija i župan Stričak velika su podrška u razvoju naše općine”

Objavljeno: 29.05.2024. zagorjeinternational

U sklopu posjete Općini Cestica, varaždinski župan Anđelko Stričak se u sjedištu općine susreo s načelnikom Mirkom Korotajem i njegovim suradnicima, predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom, ujedno i županijskim pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove, te djelatnicima Jedinstvenog Upravnog odjela. 

Sastanku su nazočili i ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, njegov pomoćnik, ujedno i županijski vijećnik Krunoslav Lukačić, općinska vijećnica Sandra Županić, Tomislav Sokolić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo te Nevenka Turščak, ravnateljica Osnovne škole Cestica.

Razgovaralo se o sanaciji klizišta na području općine, uređenju prometnica te o obnovi školske zgrade.

Škola, klizišta…

Što se tiče dogradnje škole te rekonstrukcije starog dijela škole izgrađene daleke 1979. godine župan Stričak naglasio je kako će se u sljedećih nekoliko mjeseci izraditi potrebna dokumentacija, troškovnici, te će se dogovoriti hodogram daljnjih aktivnosti. 

– Hoćemo li prije ići u sanaciju starog dijela škole ili u gradnju novog potrebnog prostora, a potom u sklopu te dogradnje krenuti s uređenjem, odnosno sanacijom starog dijela škole vidjet ćemo kada dobijemo sve potrebne dokumente i troškovnike – rekao je župan Stričak te se osvrnuo na sanaciju klizišta na području Varaždinske županije, točnije na području općine Cestica.

– Prošle godine nakon velikih elementarnih nepogoda prouzročenih velikim oborinama kiše na području Varaždinske županije otvorilo se 40-ak novih klizišta. U međuvremenu je Županija u suradnji s Vladom RH sanirala četiri najzahtjevnija klizišta zbog kojih su dijelovi naseljenih mjesta, a koja gravitiraju područjima općina Cestica, Donja Voća i Bednja bila doslovno odsječena od svojih središta, pa samim time i od središta Županije, tako da su žitelji tih naselja morali putovati i kroz Sloveniju da dođu u Varaždin. Kako bi uspostavili normalan promet u tim naseljima zatražili smo pomoć Vlade RH, premijera Andreja Plenkovića, kao i potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića. Vlada nam je izašla u susret s 900.000 eura i ta klizišta su sada pred završetkom sanacije – naznačio je župan Stričak te najavio kako će se i po pitanju ostalih klizišta također napraviti hodogram aktivnosti kako bi se moglo pristupiti i njihovoj sanaciji. Ujedno je podsjetio kako je prošle, a većim dijelom i 2022. godine, sanirano 25 klizišta, a sve u suradnji s Vladom RH, odnosno putem sredstava dobivenih iz Europskog socijalnog fonda.

Na sastanku se razgovaralo i o razvoju turizma na području Cestice, te o dodjeli bespovratnih potpora u turizmu, gdje je jedan dio korisnika tih potpora i s područja ove općine. Župan je podsjetio i na radni sastanak u Županijskoj palači s vodstvom Općine Cestica, ŽUC-om i Občinom Ormož vezano uz projekt “Podravska cesta“, odnosno gdje se raspravljalo na kojem mjestu bi bio most spajanja slovenskih i hrvatskih državnih cesta i odakle bi se krenulo s izgradnjom Podravke ceste, odnosno koridora.

Načelnik Mirko Korotaj također se osvrnuo na prošlu godinu koja je bila praćena brojnim elementarnim nepogodama, prije svega kišama koje su prouzročile mnoga klizišta te je njihovo saniranje iziskivalo velika financijska sredstva.

– Zahvaljujući Varaždinskoj županiji koja je uvijek bila uz nas i koja se uključila u rješavanje klizišta na našim lokalnim i županijskim cestama, te zahvaljujući Vladi RH predvođenoj predsjednikom Andrejom Plenkovićem, mi smo mogli pristupiti sanaciji dvaju klizišta zbog kojih je doslovno bilo prekinuto prometovanje vozila i osoba do njihovih objekata – rekao je načelnik Korotaj zahvalivši se Varaždinskoj županiji na čelu sa županom Stričakom i Vladi RH, te ŽUC-u koji su bili uključeni u realizaciju tako velikih projekata za općinu Cestica, jer bez pomoći Vlade RH, Općina sama ne bi uspjela sanirati te ceste.

Spremni za natječaje

– Uz sanaciju klizišta, sanirane su i županijske ceste, a 400 metara novog tepiha omogućit će kvalitetnije prometovanje vozila i povećat će sigurnost svih sudionika u prometu. U pripremi je i sanacija klizišta na nerazvrstanim cestama. Dali smo projektirati klizišta, imamo pripremljenu dokumentaciju i kada će Vlada ili resorno ministarstvo raspisati natječaje mi ćemo biti spremni aplicirati na njih – najavio je Korotaj i za kraj dodao:

– Varaždinska županija i župan Stričak velika su podrška u razvoju Općine Cestica, ne samo u komunalnom dijelu, već i u obnovi društvene infrastrukture, domova, dječjih vrtića. Imamo i jedan veliki projekt auto-kampa i bazena s kojim se pripremamo javiti na Ministarstvo turizma kroz NPOO i vjerujem da ćemo uz veliku podršku Varaždinske županije i Vlade RH zadovoljiti sve uvjete da možemo koristiti ta sredstva – zaključio je načelnik Korotaj.

Nakon radnog sastanka svi sudionici obišli su radove na sanaciji nekoliko klizišta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba