Svaka čast, vidi se da su im bregi u krvi

Zagorska ekipa vratila se s Himalaje i podijelila svoje dojmove

Objavljeno: 29.05.2024. zagorjeinternational

U Kulturno i turističko-informativnom centru Konjščina u nedjelju je održano zanimljivo putopisno predavanje Tomislava Zrinskog, člana HPD-a ‘Gradina’ Konjščina, koji je s prisutnima podijelio nezaboravne trenutke sa svoje pustolovine na Himalaji.

Naime, prije više od mjesec dana u Konjščinu se vratila ekipa s avanturističkog putovanja po Himalaji i Nepalu. U ekipi su, uz Tomislava, bila još dvojica penjača iz Konjščine, jedna djevojka iz Zlatara te po jedan penjač iz Međimurja i jedan iz Varaždina, a penjali su se do Everest Base Campa koji se nalazi na visini od 5364 metra i potom do vrha Mt. Kala Patthar na 5643 metra nadmorske visine.  

Iako se dojmovi još nisu u potpunosti slegli, Tomislav Zrinski – Zizi pokušao je riječima i slikama dočarati barem dio tog putovanja, iako je, kako kaže, to nemoguće jer ipak se srcem najbolje i najviše vidi.

Cijelo putovanje, rekao je, trajalo je tri tjedna, uključujući vrlo zanimljiv, ali i opasan 20-minutni let od Katmandua, glavnoga grada Nepala, do Lukle, mjesta odakle kreće uspon na Himalaju, a nalazi se na nadmorskoj visini od 2845 metara. Naime, aerodrom u Lukli možda je najopasniji na svijetu zbog geografskog položaja i oštrih meteoroloških uvjeta kojima je pista izložena.

– Pješačenje do Baznog kampa trajalo je sedam dana, a silazak tri dana. Uspon mora biti sporiji zbog prilagodbe tijela na velike visine. Nitko od nas nije imao problema s visinskom bolesti, ali je, nažalost, nas četvero, imalo problema zbog trovanja hranom. To nas je malo usporilo, ali ne i zaustavilo u ostvarenju cilja – otkrio je Zrinski, dodavši da su tih dana spavali u lokalnim selima, a Nepalci su se pokazali kao vrlo pristojni i srdačni domaćini.

Kako kaže, dojmovi o viđenom na Himalaji još uvijek se nisu slegli.

– Vidjeti Himalaju i najviši vrh na svijetu vlastitim očima je nešto predivno. Jednostavno, planina te zove nazad. Hoće li se to ostvariti i kada, ovisi o mogućnosti organizacije, o poslu, životu, ali i financijama – rekao je Zrinski. Dodao je da je boravak u Nepalu ujedno bio prilika i za posjet prekrasnom nacionalnom parku Chitwan.

Sve to i još mnogo zanimljivih priča iz Nepala brojna je publika u KiTIC-u slušala s velikim zanimanjem, a čestitke Tomislavu Zrinskom i cijeloj alpinističkoj ekipi uputila je načelnica i saborska zastupnica Anita Curiš Krok.

– Svaka čast cijeloj ekipi koja se odvažila na ovaj zaista zahtjevan, ali prekrasan pothvat. Vidjeti najviši vrh svijeta uživo zasigurno nije lako i zahtjeva vrlo dobru pripremu i organizaciju, ali također zasigurno oduzima dah, što je Tomislav svojim zanimljivim predavanjem i uspio dočarati. Poznajem ga već 20 godina i mogu reći da je svako putovanje s ovom ekipom puno avanture, ali i puno smijeha i svakakvih događanja. Zizi je savršen za to ispričati jer on jedini pamti svako putovanje i događanje u detalje, čak i ono što se dogodilo prije 20 godina. Voli ispričati priču s puno humora, nekad na svoj, nekad na tuđi račun, tako da publika uvijek uživa i smijeh je zagarantiran, a ujedno nauči i nešto korisno, pa je tako bilo i ovaj put – rekla je Curiš Krok, dodavši kako će Općina i dalje podržavati rad HPD-a ‘Gradina’ Konjščina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba