Izuzetno opasno za malu djecu, trudnice i starije

VAŽNO! Zbog prisustva bakterije s polica se povlači pečenica

Objavljeno: 29.05.2024. zagorjeinternational

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavijestio je potrošače o opozivu proizvoda: Pečenica naresci, 90 grama, LOT 24-00807, s rokom trajanja 3. kolovoza 2024., i to zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, prenosi Večernji list

Proizvod, javlja Državni inspektorat, nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač je Žito d.o.o. iz Osijeka, a u prodaju proizvod stavlja Konzum. 

-Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod – napominju iz Državnog inspektorata. Detalji o opozivu dostupni su na web-stranicama subjekta u poslovanju s hranom i na stranici HAPIH-a. 

Listerioza (bolest uzrokovana bakterijom L. monocytogenes) ima vrlo blage simptome nalik na gripu i vrlo često prolazi neprepoznata. Međutim, infekcija ovom bakterijom je izuzetno opasna za malu djecu, trudnice (kod kojih uzrokuje pobačaj, smrt fetusa, neonatalnu sepsu), starije i imunokompromitirane osobe s relativno visokim mortalitetom, navodi se na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. 

S obzirom na to da je još uvijek nepoznata infekcijska doza L. monocytogenes, mikrobiološki standard za ovu bakteriju je vrlo strog; bakterija ne smije uopće biti prisutna u hrani. Značajna karakteristika L. monocytogenes jest da može rasti na temperaturi hladnjaka (+4 Celzija), što znači da čuvanje hrane u hladnjaku nema značajan učinak na sprečavanja rasta ove bakterije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba