"Prije svega treba nam više jedinstva i više zajedništva, za to i za slobodu i neovisnost naše zemlje borili su se naši branitelji"

VARAŽDIN: Odana počast poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima

Objavljeno: 29.05.2024. zagorjeinternational

Uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, danas su na Gradskom groblju u Varaždinu, kod Križa branitelja, u spomen na poginule, preminule i nestale branitelje, te civilne žrtve Domovinskog rata, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Počast su odale mnogobrojne udruge branitelja proistekle iz Domovinskog rata, a zajednički vijenac Varaždinske županije i Grada Varaždina su u pratnji pripadnika Husarske garde Varaždinske županije i Varaždinske građanske garde položili župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić te predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki.

Vjera u optimizam

Pozvavši sve prisutne na minutu šutnje, župan Anđelko Stričak je svim sugrađanima te svim Hrvaticama i Hrvatima čestitao sutrašnji Dan državnosti, dan kada je konstituiran prvi višestranački Hrvatski sabor.

– To je dan kada smo krenuli putem prvog međunarodnog priznanja neovisnosti, samostalnosti te potom i svih euroatlantskih asocijacija u kojima se danas nalazimo. Vjerujem da imamo razloga za optimizam, imamo nikad bolje gospodarske pokazatelje, nikad veću zaposlenost, odnosno nezaposlenost je mala. Varaždinska županija nikad nije bila turistima toliko zanimljiva o čemu opet govore brojke. Uglavnom, zahvaljujući svima onima koji su stvarali i sagradili našu Domovinu, našu Varaždinsku županiju, imamo vjere u optimizam. Stoga veliko hvala svim našim braniteljima – poručio je župan Stričak.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako je Hrvatska mlada država i mlada demokracija.

– Lutali smo oko ovog najvažnijeg praznika za našu Domovinu, sjetimo se 8. listopada, 25. lipnja, a sada ga slavimo 30. svibnja. To je samo pokazatelj da se sve političke opcije koje upravljaju ovom zemljom oko takvih važnih datuma trebaju dogovarati konsenzusima, a ne kad jedna opcija dođe na vlast preglasa drugu i mijenja datume. Prije svega treba nam više jedinstva i više zajedništva, za to i za slobodu i neovisnost naše zemlje borili su se naši branitelji i dali svoje živote. U sjećanju na njih i sa željom da svi zajedno činimo sve da Hrvatska bude još bolje mjesto za život, čestitam građankama i građanima Varaždina i žiteljima Varaždinske županije Dan državnosti Republike Hrvatske – rekao je Bosilj.

Svečanost odavanja počasti uveličali su i pripadnici Hrvatske vojske te PU varaždinske, dok je molitvu za sve poginule i preminule predvodio Ivica Cujzek, župnik i dekan Zapadnovaraždinskog dekanata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba