KRAPINA: Kod spomen-obilježja braniteljima obilježen Dan državnosti

“To je jedna povijest koju trebamo pamtiti i prenositi na mlađe naraštaje da ne padne u zaborav”

Objavljeno: 29.05.2024. zagorjeinternational

Danas je kod spomen-obilježja palim zagorskim braniteljima u Krapini održano središnje županijsko obilježavanje Dana državnosti, Dana oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana kopnene vojske. Stigle su delegacije Krapinsko – zagorske županije i Grada Krapine, predstavnici gradova i općina te predstavnici braniteljskih udruga i policije koji su položili vijence i zapalili svijeće.

Obilježavanje Dana državnosti posvećeno je svima koji su dali svoje živote za Domovinu, poručio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

– Prisjećamo se početaka, prvih koraka prema neovisnosti moderne Republike Hrvatske i to je jedna povijest koju trebamo pamtiti, koje se trebamo prisjećati, ali isto tako, to je dio povijesti koji moramo prenositi na naše mlađe naraštaje da ne padne u zaborav – rekao je Gregurović.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je Dan državnosti kojeg obilježavamo u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora.

– Krenuli smo u najboljoj vjeri i želji da se razdruživanje od Jugoslavije provede mirnim putem. Nažalost, to se nije ostvarilo, a hrvatski branitelji podnijeli su najveći teret u Domovinskom ratu, prije svega da bi obranili hrvatsku državu, a nakon toga da bi je i oslobodili – kazao je Kolar.

– Oko 800 vojnika i policajaca bilo je tada u Kranjčevićevoj ulici. Jedan dobar dio tih sjajnih mladića ostavio je svoj život na Oltaru domovine i danas svima njima posvećujemo minutu tišine – zaključio je župan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba