Na javnoj tribini povodom Svjetskog dana nepušenja sudionici se upoznali s rizicima pušenja i e-cigareta

“Pušenje je posebno opasno za mlade koji eksperimentiraju s duhanom te mogu vrlo brzo razviti ovisnost”

Objavljeno: 29.05.2024. zagorjeinternational

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije povodom Svjetskog dana nepušenja, koji se obilježava 31. svibnja, organizirao je javnu tribinu na kojoj su se sudionici mogli upoznali sa zdravstvenim rizicima pušenja i e-cigareta kod djece i mladih, kao i programom Škole nepušenja koja djeluje pri ZZJZ Varaždinske županije. 

Čimbenik rizika 

Sudionike tribine u ime župana Anđelka Stričaka pozdravila je predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije prim. doc. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač koja je pohvalila Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije kao organizatora tribine, ali i za sve javnozdravstvene aktivnosti koje Zavod provodi, pa shodno tome i Školu nepušenja, a sve s ciljem osnaživanja zdrave zajednice. 

– Da je pušenje jedan od najznačajnijih čimbenika rizika za zdravlje dokazano je bezbroj puta, posebice kada je riječ o respiratornim, kardiovaskularnim i malignim bolestima. No, unatoč tome statistike nam pokazuju da još uvijek veliki broj ljudi puši, u Hrvatskoj više od jedne trećine. Pušenje je posebno opasno za mlade koji eksperimentiraju s duhanom te mogu vrlo brzo razviti ovisnost o pušenju – iznijela je podatke predsjednica Savjeta Spomenka Kiđemet-Piskač pozvavši sve da se osvijeste o zdravom načinu života koji ne uključuje cigarete. 

Voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu ZZJZ Varaždinske županije mr. Irena Stipešević Rakamarić dr. med. spec. javnog zdravstva subspec. iz alkoholizma i drugih ovisnosti naglasila je kako je tribina bila namijenjena stručnim suradnicima škola, a sudjelovali su i učenici pojedinih srednjih škola s područja Varaždinske županije. 

– Među ljudima koji puše svaki dan, njih čak 81 posto puši unatrag deset i više godina. Zabrinjava i podatak da je posljednjih godina sve prisutniji obrazac ponašanja kako kod odraslih, a tako i kod mladih uporaba e-cigareta. Iako se njihova uporaba prikazuje kao manje štetan način uporabe nikotina, ona i dalje razvija ovisnost. S obzirom na relativno nedavnu pojavu e-cigareta važno je za naglasiti kako dokazi o njihovom utjecaju na razvoj mnogih bolesti, naročito malignih, neće biti dostupni još godinama. U Hrvatskoj, prema dobivenim rezultatima e-cigarete u životu je konzumiralo 17 posto učenika – upozorila je Irena Stipešević Rakamarić. 

Škola ne pušenja 

Pri Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije kroz proteklih nekoliko godina djeluje Škola nepušenja koja je potpuno besplatna i za nju nije potrebna uputnica. 

– Škola nepušenja namijenjena je osobama koje su motivirane za prestanak pušenja, a samostalno ne mogu prestati. Do sada je kroz program prošlo oko 50 polaznika, od mlađe životne dobi do one visoke. Rezultati govore kako je 25 posto polaznika od cigareta apstiniralo i do godinu dana po završetku programa Škole. Program se provodi u manjim skupinama do 12 osoba, pet dana, po dva sata i svatko tko je zainteresiran može se obratiti na telefon 042 320 969 ili na mail: [email protected] – pozvala je voditeljica Škole nepušenja Andreja Kolačko. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba