U sjećanje na daleku 1579. godinu i Povelju slobodnog trgovišta, Čakovec proslavio svoj Dan

CIVIDINI: Bez lažne skromnosti, Čakovec je danas bolji grad nego je to bio do prije par godina

Objavljeno: 29.05.2024. zagorjeinternational

Dan Grada Čakovca danas je svečano obilježen. Spomen je to na 29. svibnja 1579. godine, kada je Poveljom Jurja IV. Zrinskog, tadašnje naselje Čakovec dobilo status slobodnog trgovište, a s time i status grada. 

Ne živi se na staroj slavi 

Prigodnim je riječima samu svečanost otvorio predsjednik Vijeća Grada Čakovca Josip Varga. On se osvrnuo na rad Gradskog vijeća u proteklih godinu dana. 

– Proteklih godinu dana  između proslave najvećeg gradskog praznika bile su sve samo ne dosadne i jednolične. Hrabro smo iskoristili sve mogućnosti koje su nam bile na raspolaganju te uspjeli privući velike iznose bespovratnih europskih sredstava. Shvatili smo da se na staroj slavi ne živi te da se, ako želimo uspjeti, moramo promijeniti. Čakovec je danas grad u koji se ljudi doseljavaju, u kojem se grade nove kuće i stanovi, koji podiže nove vrtiće i škole. Od Šandorovca do Mihovljana, od Štefanca do Žiškovca, Čakovec se razvija i raste, dobiva nove sadržaje i mogućnosti – kazao je Varga. 

Gradonačelnica Ljerka Cividini osvrnula se na sve ono što je napravljeno, ali i na projekte koji kreću, odnosno već su krenuli u realizaciju. 

– Trideset godina Grad Čakovec postoji u sadašnjem ustrojstvenom obliku, upravo je na današnji dan prije 70 godina ustanovljen Muzej Međimurja. Pola stoljeća broji Dječji odjel naše knjižnice, a 60. put zaredom Turistička zajednica organizirat će Porcijunkulovo. Franjevcima ćemo uz njihov najveći blagdan čestitati i 365 godina kontinuiranog službenog prisustva u Gradu Čakovcu. Ove se godine navršilo i 690 godina prvog pisanog spomena stare čakovečke župe sv. Mihovila. Dakle, povoda za slavlje, ali i za osvrt unazad te pogled unaprijed, imamo više nego dovoljno – rekla je gradonačelnica te nastavila: 

– Ove godine mi je uistinu teško u nekoliko rečenica rezimirati sve što se u posljednjoj godinu dana događalo u našem gradu. Zahvaljujući uspješnoj prijavi na europske fondove dograđujemo dva te ćemo početi graditi jedan novi dječji vrtić. Zahvaljujući suradnji s resornim ministarstvima i Međimurskom županijom gradimo novu školu. Posadili smo stotine novih stabala, uredili pješačke i biciklističke staze. Građevinski strojevi uređuju niz važnih prometnica i ulica, osvijetlili smo dosad mračne dijelove grada. Naši sportaši, kulturne udruge, obrazovne i znanstvene institucije mogu u svojim planovima računati na podršku grada, a sredstva koja izdvajamo za njihove potrebe su udvostručena. Prvi put nakon dugih 15 godina, u 2024. ušli smo neopterećeni dospjelim, a neplaćenim računima. Pripremili smo potrebnu dokumentaciju i ishodili dozvole za nove škole, parkove, trgove i ulice. I bez lažne skromnosti, Čakovec je danas bolji nego što je bio prije par godina – poručila je Cividini. 

Pripadnost  

U prigodnom obraćanju predsjednik Zoran Milanović rekao je da je činjenica što imamo hrvatsku državu velika stvar jer je nemaju svi narodi i sve nacije, a da našu pripadnost Europskoj uniji treba svjesno i trezveno sagledati jer tamo i pripadamo oduvijek.   

– Ništa se tu bitno nije promijenilo. Neke stvari jesu – ima više novca koji dolazi u europske projekte, ali bilo bi ga da je bilo tko premijer. Možda bi se prema novcu odnosilo malo ozbiljnije i odgovornije, ali novca bi bilo isto i projekti bi se realizirali. Međutim, to nije zauvijek. To vi koji radite i stvarate, imate industriju, jako dobro znate. Da bi novac bio dugotrajan, neupitan i stalan iza njega mora stajati ili zlato ili velika vojna sila, a to Europa nema – naveo je predsjednik Milanović. U tom smislu, kazao je da je vrijeme u kojem živimo posebno te da, od onoga što nam se nudi, moramo izvući maksimalno jer sutra dolazi kriza.   

Župan Matija Posavec kazao je kako je Čakovec grad koncipiran po mjeri čovjeka u kojem ništa ne nedostaje. 

– Grad Čakovec je središte i sjedište Međimurske županije i u godinama otkada je Ljerka Cividini gradonačelnica napravili smo dosta u pripremi i provedbi  raznih projekata – istaknuo je na svečanosti župan Posavec te dodao: 

– Većina vas koji ste ovdje svjedoci ste tog vremena, i možete vidjeti razliku odnosu na neke druge gradove,  ne samo u Hrvatskoj nego diljem svijeta. Vi danas u Čakovcu, jednom malom  gradiću u europskim razmjerima  imate  koncipirani život u kojem vam je sve dostupno i na vrhunskoj razini . Kao Županija podržavamo sve one gradske projekte koji su vezani uz boljitak života građana i za još veći razvoj, kako Međimurske županije tako i Grada Čakovca – kazao je Posavec. 

Prenijevši čestitke predsjednika Vlade RH na 30. obljetnici Grada Čakovca, Sunčana Glavak zastupnica u EU Parlamentu i izaslanica predsjednika Vlade RH  je između ostalog istakla: 

– Ovo je moj grad, grad koji je u mojim sjećanjima oduvijek bio grad rocka, kulture i raznolikosti i grad u kojem želim živjeti. Grad je to koji pruža velike mogućnosti našoj mladosti – rekla je Glavak koja se osvrnula i na ulaganja u Grad Čakovec i Međimursku županiju, koji doprinose razvoju. 

Godišnje nagrade 

Bila je ovo prigoda da se u Centru za kulturu dodijele godišnja priznanja zaslužnim građanima i udrugama za njihov doprinos i razvoj grada. 

Ovogodišnji dobitnici Zlatnika “Grb Grada Čakovca“ su Demoni, Dragutin Miholček i Inner Wheel klub Čakovec. Nagradama za životno djelo nagrađeni prof. Ivan Pranjić i Đuro Bel. Godišnje nagrade Grada Čakovca pripale su “Udruzi sport za sve“ Mačkovec, KUD-U Mihovljan i Muzeju Međimurja. Nagrada Adam Zrinski ide Školskom volonterskom klubu čakovečke Gimnazije. 

U ime svih nagrađenih zahvalio se Ivan Pranjić, prof. 

Svečanosti su uz domaćine gradonačelnicu Ljerku Cividini, predsjednika Gradskog vijeća Josipa Vargu i gradske vijećnike nazočili i Predsjednik RH Zoran Milanović, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo  Melita Mulić bivši predsjednik Stipe Mesić, saborski zastupnici Boška Ban Vlahek, Ivica Baksa, župan Međimurske županije sa svojim suradnicima, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gvardijan čakovečkog franjevačkog samostan fra. Filip Đurđević, gosti iz Slovenije i Mađarske, kao i mnogobrojni gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, te uzvanici iz kulturnog, gospodarskog  i vjerskog života. 

Spomenimo kako su se u popratnom programu koji je pratio svečanost obilježavanja Dana Grada sudjelovali Ivana Medić, Tamara Korunek Lesar, Marko Žerjav, te Studio suvremenog plesa Teuta i Čakovečke mažoretkinje. U jednom, za ovaj kraj neuobičajenom nastupu čakovečkoj publici predstavile su se u  glazbenoj izvedbi članice CHINESSE HUA OPERE, Xia Shiya i Xhia Rong iz kineskog  Yangchenga čija delegacija ovih dana boravi u Čakovcu. 

Program obilježavanja Dana Grada Čakovca nastavit će se koncertom posvećeno čakovečkim rock legendama Demonima, večeras u 20 sati u Centru za kulturu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba