Korisno i zabavno

PREGRADA: ‘Večer znanosti’ privukla mnogo posjetitelja, neki su čak i letjeli na metli!

Objavljeno: 28.05.2024. zagorjeinternational

U Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi prošli je tjedan održana šesta po redu ‘Večer znanosti’. Sve je počelo 2015. godine suradnjom škole i Gradske knjižnice Pregrada u projektu kojem je cilj potaknuti posjetitelje na proučavanje svijeta koji nas okružuje. Svake godine projekt raste i škola surađuje sa sve više edukatora iz raznih drugih škola, udruga, institucija, fakulteta i izdavačkih kuća.

Ove godine posjetitelji su mogli učiti na 18 istraživačkih točaka u dvorištu škole. Tamo su ih čekali edukatori iz Hrvatske zajednice tehničke kulture, Srednje škole Pregrada, Udruge FabLab, projekta O znanosti kroz sport – STEMsport, Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar, Instituta poduzetničkog obrazovanja i inovacija, Školskog centra Rogaška Slatina, Udruge studenata kemije PMF-a, Školske knjige, ALOHA Mentalne aritmetike i Osnovne škole Janka Leskovara, Pregrada.

Odlična ponuda

Posjetitelji su mogli vidjeti Tensegrity model, drugi najveći u svijetu koji demonstrira ravnotežu, mogli su naučiti kako se kreće uz pomoć zvuka, izraditi svjetleće značke, vježbati mentalnu aritmetiku, izraditi maske za kosu i kugle za kupku, gravirati na staklu, prekontrolirati vid, upoznati funkcioniranje različitih robota, isprobati proces izrade bioplastike, držati kukca paličnjaka, upoznati razne vrste kristala, uz demonstracije eksplozija učiti o entropiji, isprobati razne kemijske pokuse, zabaviti se uz optičke varke, a čak su mogli i letjeti na metli.

Večer je završila kvizom znanja na kojem su posjetitelji mogli pokazati što su naučili. Kviz je vodio Ivan Pogačić, a prva tri mjesta osvojili su Matija Baričević, Hana Vukmanić i Klara Vrbanc. Nagrade za pobjednike osigurala je Školska knjiga. Za uspješnu realizaciju ovogodišnje ‘Večeri znanosti’ zaslužno je preko osamdeset edukatora i tridesetak volontera – učitelja, tehničkog osoblja i učenika. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Grada Pregrade i uz podršku Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba