"INDUSTRIJA ZAGORJA": U Termama Tuhelj okupio se niz uglednika na međunarodnoj konferenciji čiji je naglasak na cirkularnoj ekonomiji

“Plastika ima mnogo vrlina, ali najbolje od svega je to što nije biorazgradiva”

Objavljeno: 28.05.2024. zagorjeinternational

SLO CRO Poslovni klub, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Krapina, uspješno je u Termama Tuhelj organizirao međunarodnu konferenciju pod nazivom ‘Industrija Zagorja: Konkurentnost, Održivost, Modernizacija – Međunarodna iskustva’. Cilj konferencije bio je prenijeti međunarodna iskustva i praktična rješenja u području održivosti u Hrvatsku, prelazeći s akademskih rasprava na konkretna rješenja.

Glavni govornici bili su dvojica uglednih poslovnih vizionara s dugogodišnjim iskustvom Julio Compagnon, izvršni direktor Comberplasta iz Čilea, te Giulio Bonazzi, izvršni direktor grupe Aquafil iz Italije. Njihove prezentacije postavile su temelje za dinamičan i informativan događaj.

Utiranje puta

– Plastika ima mnogo vrlina, ali najbolje od svega je to što nije biorazgradiva. Ekolog sam i zato se bavim plastikom. Želim biti dio rješenja, a ne dio problema/zagađenja. Svrha Comberplasta je očistiti svijet plastike koristeći plastiku kao alat – rekao je Julio Compagnon iz čileanske tvrtke Comberplast.

– Današnja konferencija naglašava hitnu potrebu da industrija prihvati održivost. U Aquafilu smo vizionari posvećeni postizanju održive budućnosti kroz inovativne tehnologije recikliranja i cirkularnost. Samo dijeljenjem naših iskustava možemo zajedno utrti put regenerativnoj budućnosti – poručio je Giulio Bonazzi iz talijanskog Aquafila.

– Ova konferencija predstavlja jedinstvenu priliku za sve nas da se povežemo, učimo jedni od drugih i gradimo temelje za bolju budućnost. Konkurentnost nije samo stvar ekonomske snage, već i prilagodljivosti, inovativnosti i održivog razvoja. Održive prakse nisu luksuz, već potreba koja zahtijeva odgovorno upravljanje resursima i promišljeno planiranje – smatra domaćin konferencije, dr. Saša Muminović iz SLO CRO Poslovnog kluba i vodeći čovjek AquafilCRO-a, na kojeg se nadovezao Anđelko Švaljek, predsjednik HGK, Županijske komore Krapina:

– Današnjom konferencijom želimo istaknuti važnost internacionalizacije poslovanja i prisutnosti domaćih tvrtki na stranim tržištima. Ključna je razmjena znanja i iskustava te suradnja u međunarodnim transferima kapitala i rada. Također želimo naglasiti globalnu važnost stvaranja održivih i društveno odgovornih poslovnih modela kao odgovora na klimatske, demografske i društveno-političke izazove – rekao je Švaljek.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako je ovo izvanredna prilika za okupljanje vodećih gospodarstvenika iz Hrvatske i cijelog svijeta.

– Krapinsko – zagorska županija kontinuirano radi na poboljšanju poslovnog okruženja i poticanju inovacija. Prepoznajemo nove potrebe tržišta i pratimo gospodarstvo svojim inicijativama. Ponosni smo što smo rangirani među TOP 10 malih regija budućnosti prema strategiji privlačenja ulaganja, prema rangiranju Financial Timesa. Ovaj uspjeh je rezultat zajedničkih napora Županije i poduzetnika koji prednjače u održivom poslovanju. Industrija je ključni pokretač društveno – gospodarskog rasta, jednako tako i razvoja hrvatskih regija, okosnica je stvaranja radnih mjesta, povećanja izvoza i uvođenja tehnoloških promjena. Tvrtke koje rade na području Krapinsko – zagorske županije poput Vetropacka, Aquafila i Regeneracije već dugo godina svoje poslovanje temelje na principima održivosti, ugrađujući nove prakse kroz konstantnu modernizaciju. Održivo poslovanje danas znači puno više od ulaganja u energetski učinkovite strojeve i poslovne procese. To znači zatvaranje kruga od stabilnog dobavljačkog lanca, preko proizvodnje koja generira što manje otpada, do prodaje krajnjem kupcu koji jasno zna kako je proizvod napravljen i kako kupnjom tog proizvoda štiti planet za buduće generacije – poručio je Kolar.

Panel rasprava

Nakon uvodnih izlaganja održana je panel diskusija koja je predstavila različita iskustva i usporedbe između različitih industrija i regija. Članovi panela bili su Igor Skaza iz Slovenije, Marko Majcenović iz Hrvatske, te gosti iz Čilea i Italije. Ova razmjena znanja i perspektiva pružila je sudionicima vrijedne uvide u globalne najbolje prakse.

Među uglednim gostima našli su se i veleposlanik Čilea Rodrigo Donoso, veleposlanik Slovenije Gašper Dovžan i veleposlanik Italije Paolo Trichilo. Službeni program zaključen je networkingom, koji je sudionicima omogućio povezivanje i raspravu o potencijalnim suradnjama. Ova konferencija ne samo da je istaknula važnost održivosti i modernizacije u industriji, već je također ojačala međunarodne veze i promovirala prekograničnu suradnju. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba