Značajan korak za sjever Hrvatske

Obavljen prvi hitni medicinski let helikopterom iz Čakovca

Objavljeno: 28.05.2024. zagorjeinternational

Danas je u Međimurskoj županiji izveden prvi hitni medicinski let helikopterom iz Čakovca. Akcija zračnog transporta pacijenta organizirana je zahvaljujući Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije, Županijske bolnice Čakovec i Ministarstva zdravstva, koje je nedavno osiguralo potrebnu opremu i resurse za ovakve intervencije.

Od 30. ožujka ove godine uspostavljena je civilna hitna medicinska služba i u Međimurskoj županiji, a danas je izveden prvi civilni helikopterski prijevoz u Međimurskoj županiji. Osoba koja je noćas ozlijeđena u teškoj prometnoj nesreći prebačena je u Zagreb civilnom helikopterskom službom, zbog hitne potrebe za specijaliziranom medicinskom pomoći, a hitni medicinski timovi iz Čakovca i Zagreba koordinirali su aktivnosti kako bi osigurali siguran i brz transport.

Implementacija zračnog medicinskog prijevoza značajan je korak naprijed za zdravstvene usluge, te će značajno poboljšati dostupnost specijalizirane medicinske skrbi za sve građane i omogućiti brže reakcije u hitnim slučajevima. Uspostava hitne helikopterske službe označava napredak u pružanju zdravstvenih usluga, te se očekuje da će značajno smanjiti vrijeme reakcije u hitnim situacijama.

Hrvatske interventne službe trenutno raspolažu sa šest helikoptera za hitne medicinske letove, uz dva vojna helikoptera namijenjena intervencijama traganja i spašavanja. Uskoro će se službi na raspolaganje staviti još dva policijska helikoptera.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba