“Europski grad stabala”

Varaždin je bio domaćin europskog foruma o urbanom šumarstvu

Objavljeno: 27.05.2024. zagorjeinternational

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj u subotu je ispred Gradske vijećnice, na Trgu kralja Tomislava, dočekao sudionike međunarodne znanstveno – stručne konferencije Europski forum o urbanom šumarstvu (European Forum on Urban Forestry – EFUF) koji su posjetili Varaždin.

Riječ je o jednoj od najvažnijih konferencija iz ovog područja koja okuplja renomirane znanstvenike i stručnjake iz europskih zemalja, ali i šire. Zahvaljujući svojim perivojima, parkovima, alejama i cvjetnim gredicama Varaždin je turistički dragulj kontinentalne Hrvatske, a posljednje vrijeme i mamac stručnjacima iz područja hortikulture i arborikulture te ekologije. Kako je Varaždin odnedavno u elitnom društvu zelenih europskih metropola, ovi stručnjaci i znanstvenici odabrali su ga za studijsku posjetu u sklopu konferencije.

– Naš je grad odabran kao domaćin četvrtog dana susreta kako bi se sudionici upoznali s urbanim zelenim površinama Europskog grada stabala, te su ih u tu svrhu kroz zelene znamenitosti Varaždina provele direktorica Parkova Jelena Sekelj i rukovoditeljica RJ Groblje Romana Brkić Knežević. Sudionike skupa upoznale su s načinom održavanja stabala na području našega grada i njegovim najznačajnijim zelenim površinama – Gradskom groblju, parku pape Ivana Pavla II, Šetalištu Josipa Jurja Strossmayera i Šetalištu Vatroslava Jagića. Prezentirale su im principe proaktivnog upravljanja gradskim stablima, strateško planiranje, projekte uključivanja lokalne zajednice, interdisciplinarni pristup, čuvanje starih i veteranskih stabala i općenito zahvate i analize koje u vezi stabala provodi gradsko komunalno poduzeće Parkovi – rekao je Bosilj. 

Gradonačelnik im je iskazao dobrodošlicu te istaknuo kako mu je zadovoljstvo što ih može primiti u Varaždinu, gradu koji se ponosi svojom zelenom agendom i sustavno je provodi, što je i prepoznato nagradom Europskog grada stabala. 

Konferenciju, dio koje je bila i studijska posjeta Gradu Varaždinu, organizirali su Hrvatski šumarski institut s partnerima Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatskim šumama, Hrvatskim šumarskim društvom, Europskim šumarskim institutom te JU Park prirode Medvednica kao suorganizatorom.

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba