Obilježen Dan sjećanja na žrtve komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata

NOVI MAROF: Kod spomen-obilježja na Kipišću prisjetili se žrtava komunističkih zločina

Objavljeno: 27.05.2024. zagorjeinternational

Kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu u subotu je obilježen Dan sjećanja na žrtve komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Uz misu i komemorativnu svečanost, predstavnici Novog Marofa, udruga branitelja i policije te mještani položili su vijenac i zapalili svijeće u spomen sjećanja na sve žrtve komunističkog režima.

Gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač tim je povodom istaknuo kako Grad svake godine obilježava Dan sjećanja, temeljem odluka Gradskog vijeća Novog Marofa i same izgradnje kapelice u spomen na 600 pobijenih vojnika i civila nakon Drugog svjetskog rata.

– Održavamo komemoraciju, svetu misu i sjećamo se svih poginulih. Cilj je prisjetiti se i odati počast svima onima koji su bez ikakvog suđenja mučki pobijeni i bačeni u jame, a s druge strane ukazati da svaki totalitarni režim, od nacizma, fašizma i komunizma, nije dobar i treba ga osuditi. Svaki totalitarizam koji iza sebe ostavlja ljudske žrtve treba osuditi, a u svakom slučaju, upozoriti na negativne posljedice onih koji su bili u prošlosti i oni koji se trenutno događaju u neposrednoj blizini naše države – rekao je gradonačelnik.

Komemoraciji je prisustvovao i predsjednik Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” Novi Marof, Zdravko Maltar, koji je rekao kako je komunistički režim doveo do smrti otprilike 600 tadašnjih civila i vojnika koji su ubijeni u jamama u okolici Novog Marofa.

– Svake godine žrtvama odajemo počast prigodnom komemorativnom svečanošću i prisjećamo se svih onih koji su ubijeni na novomarofskom području. U našim šumama nalazi se čak devet jama u koje su bačeni zarobljenici, dok ih na području Hrvatske ima preko tisuću. Sama brojka o žrtvama govori dovoljno o tome kakvu tragediju je doživjela Hrvatska za vrijeme komunističkog režima – poručio je Maltar.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba