Bio je aktivan sportaš, a sve je promijenila kobna prometna nesreća

JEDINA NADA: Mladi Karlo (23) mora na operaciju na Tajland kako bi mogao bar micati rukama

Objavljeno: 27.05.2024. zagorjeinternational

Bilo je to u srpnju 2022. godine. Mladić koji je vozio Karla (23) toga dana izgubio je nadzor nad vozilom i zabio se u stup. Karlo je danas prikovan za kolica, sve što može je podignuti lijevu ruku do usta i jednu nogu nekoliko centimetara od poda, pišu 24sata

– Mlađi sin je odmah na mobitel primio poruku da mu je brat stradao, ali mi nije htio reći. Rekao je samo da ide vidjeti što se događa. Imala sam vrlo loš predosjećaj – rekla je Sandra. 

Šok 

Karla su iz smrskanog auta izvlačili vatrogasci. Bio je pri svijesti. 

– Poslije su mi rekli da je bio nijem od šoka i da su mu samo suze curile – tvrdi majka. 

Zbog težine ozljeda liječnici su Karla odmah nakon dolaska u zagrebačku Kliniku za traumatologiju stavili u induciranu komu. U njoj je bio tri mjeseca. Ozlijedio je vratnu kralježnicu i liječnici su rekli Sandri i ostatku obitelji da Karlo, ako uopće preživi, a tome su davali vrlo male šanse, nikad neće moći hodati. 

Doista, nekim čudom, Karlu je pomogao zadnji antibiotik koji su mu dali, stanje je postajalo sve bolje i nakon tri mjeseca liječnici su ga probudili. Karlo se ni danas ne sjeća nesreće ni svega što se događalo u tjednu prije nje. Nakon buđenja bio je neko vrijeme i na respiratoru, a onda je počeo samostalno disati. 

Majka ga hrani jer Karlo u ruci može držati samo čašu, ali jesti ne može samostalno. Ovisan je o tuđoj pomoći i u svim drugim osnovnim potrebama. Rješenje za njegov kakav-takav oporavak i značajno poboljšanje funkcionalnosti ruku, nogu i cijelog tijela postoji i nalazi se u Tajlandu, preciznije u Bangkoku. Zahtjevna operacija i 50-dnevna rehabilitacija koštaju oko 153.000 eura, pa su Kolarovi pokrenuli veliku humanitarnu akciju prikupljanja novca. 

– Prije sam bio vrlo aktivan, volio sam sport, igrao sam nogomet u pakračkom Hajduku. Teško mi je jer se ne mogu sam ni počešati, samostalno jesti niti piti, obavljati nuždu. Ali ova operacija daje mi nadu prije svega jer sam na rehabilitaciji u Varaždinskim Toplicama upoznao mladića iz Zadra koji je također imao vrlo teške ozljede u prometnoj nesreći. On je bio u Tajlandu, obavio operaciju i rehabilitaciju i danas skoro normalno pomiče ruke, do te mjere da bez problema hvata loptu. Počeo je i hodati – kaže Karlo. 

Kako je pojasnila Karlova majka, operacija uključuje kiruršku implantaciju dva uređaja, neurostimulatora, svojevrsna premošćivača koji bi povezivali signale iz mozga sa živčanim završecima i tkivom leđne moždine ispod razine ozljede, a konkretna poboljšanja očekuju se već u prva tri do četiri dana nakon operacije. 

Rehabilitacija 

Do sada su skupili 65.000 eura i bolnici u Tajlandu uplatili su akontaciju, odnosno pola iznosa operacije. Karlo i njegova mama ukrcat će se na avion do Tajlanda 8. lipnja. Operirat će ga 10. ili 11. lipnja. Ostatak će platiti nakon operacije, kad sakupe sav potreban novac. 

U planu su i liječenje i rehabilitacija regenerativnom metodom, odnosno specijalni tretmani matičnim stanicama koje bi povećale brzinu oporavka motoričkih i senzornih funkcija te bi pomogli u smanjenju neuropatskih bolova. Ovaj tretman ima učinak samo ako se provodi unutar dvije godine od nastanka ozljeda. Zato Kolarovi nemaju mnogo vremena. 

Doktorica Vedrana Vondrak specijalist je fizikalne medicine i od početka vodi Karlov slučaj. 

– Ovdje se napravilo sve što se moglo i jedino još može u Tajland. U Švicarskoj rade nešto slično, ali je još u eksperimentalnoj fazi. Ako i ne prohoda, elektrostimulatori bi mu mogli omogućiti dobru pokretljivost ruku, a puno bi značilo da postane samostalan bar od pasa naviše. Uz to, mogao bi početi kontrolirati mokrenje – rekla je dr. Vondrak. 

Informacije za donacije za Karla možete pronaći OVDJE

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba