Svečanom sjednicom proslavljen je Dan grada

“Donja Stubica je grad bogate prošlosti, dobre i uspješne sadašnjosti te blistave budućnosti”

Objavljeno: 27.05.2024. zagorjeinternational

Danas je svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grad Donja Stubica proslavio svoj dan.

Okupljene je u Termama Jezerčica pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Nikola Boromisa, koji je izrazito ponosan na ovaj saziv Gradskog vijeća.

– Na sva pitanja koja imamo naš gradonačelnik uvijek ima dvije-tri varijante odgovora, što znači da je sve ispitao. Nema glupih pitanja, svi mogu postaviti bilo kakvo pitanje, odgovor ćemo uvijek dobiti – rekao je Boromisa, zahvalivši i pozdravivši sve uime svih vijećnica i vijećnika.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić osvrnuo se na projekte i planove koji su realizirani prošle godine.

– Asfaltirali smo sedam kraćih dionica nerazvrstanih cesta, i to u našim mjestima Pustodol, u Lepoj Vesi, centru Stubice. Zajedno sa ŽUC-om Krapinsko -zagorske županije realizirali smo treću fazu projekta izgradnje nogostupa uz županijsku ulicu u Dubrovačkoj ulici, a završena je i zadnja faza uređenja unutrašnjosti Društvenog doma Donja Podgora i tim uređenjem sanitarnih čvorova Dom je potpuno uređen – rekao je Gospočić.

– Nakon uređenja zgrade Dječjeg vrtića Bubamara, okrenuli smo se uređenju dječjeg igrališta istog tog vrtića te je lanjske godine odrađena prva faza. S veseljem mogu najaviti da smo ista sredstva ostvarili i ove godine i uskoro krećemo u organizaciju druge faze uređenja dječjeg igrališta – kazao je Gospočić dodavši kako im veliki problem stvaraju kapaciteti za smještaj djece u vrtiću pa se krenulo u kupnju zemljišta za dogradnju dječjeg vrtića Bubamara.

– Nažalost, 21 dijete nije se moglo upisati u taj isti vrtić. S obzirom na to da se radi o djeci s područja Grada i da su njihovi roditelji u radnom odnosu, pokušali smo naći rješenje tog dosta velikog problema i otvorili smo dislokaciju vrtića. Trenutno je u fazi rješavanje financijske situacije oko uređenja prostora i dogovor oko zapošljavanja novih odgajateljica i ostalog osoblja te izrada projektne dokumentacije. Moram zahvaliti našem DVD-u koji je odmah donio odluku da nam izađe u susret i prepusti prostor za naše mališane – nastavio je gradonačelnik.

Dodao je da je Grad Donja Stubica jedna od prvih jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko – zagorske županije koja je sa svojim zaposlenicima DV-a Bubamara sklopila kolektivni ugovor te s 1. lipnja ove godine dogovorila primjenu koeficijenata za plaće koji su prihvaćeni od Vlade RH.

– Malo je vremena, a puno je posla pred nama da s početkom rujna dočekamo naše nove polaznike u novom prilagođenom prostoru, ali sa zadovoljstvom možemo reći da ćemo tim činom osigurati upis sve djece s područja grada čiji roditelji su iskazali interes za vrtić – rekao je Gospočić.

– Na htijenje HDZ-a Donje Stubice i Udruge veterana prve gardijske brigade, posebno našeg Dragana Lale, izrađen je spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata. Spomenik je posebno posvećen našem Stjepanu Tučkaru, jedinom hrvatskom branitelju iz Donje Stubice, pripadniku Tigrova, koji je položio svoj život na oltar Domovine. Spomenik je u potpunosti financiran sredstvima Grada – rekao je Gospočić.

Grad Donju Stubicu pogodio je potres 2020., pa je Grad na Fond prijavio komunalnu infrastrukturu koja je stradala u potresu i obnovio je tako da ju je vratio u prijašnje ispravno stanje.

– Sanirane su 23 dionice naših cesta ili 17,5 kilometara ukupne vrijednosti preko pet milijuna eura. Radi se o nerazvrstanim cestama u svim mjesnim odborima grada. Obnovljena je zgrada POU-a Donja Stubica, ukupne vrijednosti preko 300.000 eura. Također je konstruktivno obnovljena stara zgrada Caritasa ili stara zgrada Doma zdravlja, radovi su vrijedni preko 800.000 eura – nabrojao je gradonačelnik Donje Stubice.

Projekt koji traje najduže na području Grada Donje Stubice i koji se provodi s Krapinsko – zagorskom županijom je konstruktivna obnova dvorca Stubički Golubovec, čiji su radovi vrijedni preko pet milijuna eura. Istim projektom uređen je tavan i prvi kat Fellerove ljekarne kao trajni depo književne zbirke ‘Udruge Kajkaviana’.

– Znanstveni edukativno-zabavni centar ZEZ Zagorje proglašen je jednim od strateških projekata koji će se financirati iz ITU mehanizma Grada Zagreba te mu je dodijeljeno 7,7 milijuna eura za izgradnju pomoćne zgrade uz sam dvorac Stubički Golubovec. Kada tu dodamo sredstva koja smo dobili preko Ministarstva kulture i medija za cjelovitu obnovu, prvi puta se nazire i ostvarenje jednog dugogodišnjeg sna, a to je revitalizacija jednog zapuštenog dvorca i stavljanje u punu funkciju – kazao je gradonačelnik.

Grad se brine i o sportskom dijelu. Tako se uređuje sportski park u centru grada, a uređeno je potpuno novo košarkaško igralište, jedno od najmodernijih na području Krapinsko – zagorske županije.

– Pri samom kraju je i izgradnja pomoćnog nogometnog igrališta s umjetnom travom, a ove godine ćemo napraviti rekonstrukciju postojećeg glavnog nogometnog igrališta i dijela starih svlačionica. Projekt je preko natječaja Ministarstva turizma i sporta dobio potporu u iznosu od 300.000 eura. Također, u tijeku je izgradnja projektne dokumentacije za rekonstrukciju starog i izgradnju novog dječjeg igrališta. Potpuni završetak projekta izgradnje očekujemo do sredine sljedeće godine, a nakon toga ostaje nam još izgradnja novih klupskih prostorija i uređenje šetnice – zaključio je gradonačelnik Gospočić.

Ono što se planira je asfaltiranje novih 18 dionica cesta ukupne dužine više od deset kilometara, a prije mjesec dana potpisan je ugovor o sufinanciraju projekta PRŠI Donja Stubica koji obuhvaća 16.500 potencijalnih korisnika u Oroslavju, Gornjoj Stubici, Mariji Bistrici, Stubičkim Toplicama, Velikom Trgovišću i Donjoj Stubici te su im dodijeljena sredstva u iznosu od 6,5 milijuna eura iz NPOO-a.

Riječ gostiju

Načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos obratio se uime gradonačelnika i načelnika, kazavši kako je Gospočić oko sebe okupio kvalitetan tim ljudi i rezultat je više nego vidljiv.

– Nikola nije više samo gradonačelnik, on postaje i menadžer, ali i ‘težak’ svojega grada jer ovakav uspjeh, ovakva realizacija projekata je zaista na zavidnoj razini – rekao je Kos.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je kako mu je drago što je prikazan film o dvorcu Golubovec kojeg rade u suradnji s Gradom.

– Potpisali smo ugovor s Ministarstvom turizma u iznosu od 9,2 milijuna eura, a ovaj drugi dio konjušnice i tunel koji će spojiti podzemni tunel i konjušnicu i to će biti multimedijski prostor. Naravno, to nije sve. Slijedi opremanje samog dvorca i jedan dio okoliša i to će biti negdje oko još 4,5 milijuna eura – rekao je župan Kolar.

Potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić kazao je kako Stubicu čine ljudi, čine je projekti i čini je mudro upravljanje od strane gradonačelnika.

– Prije dva-tri mjeseca pričao sam s Nikolom koji kaže kako često ostaje nakon posla radeći javnu nabavu, pošto je čovjek završio pravo. Mislim da to malo tko od načelnika i gradonačelnika radi, na taj način uštedi sigurno desetak tisuća eura, dvije-tri nabave, i, naravno, da nitko neće reći hvala. Ali ja ću ti reći, hvala i nastavi dalje mudro voditi Stubicu – poručio je Hajdaš Dončić.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek nahvalio je gradonačelnika Gospočića i njegove suradnike.

– Čestitam svima na svemu što rade za ovaj grad, neki od njih već i desetljećima. Posebne čestitke na obnovi vaše infrastrukture i nastavku razvoja Donje Stubice. Do kraja ovog desetljeća na raspolaganju je nešto više od 25 milijardi eura iz europskih fondova, a neka od tih financijskih sredstava bit će uložena u projekte koji su ovdje spomenuti – kazao je Tušek.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora okupljenima se obratila saborska zastupnica i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih.

– Jedna velika čestitka gradonačelniku Gospočiću i njegovom timu, stvarno je puno realiziranih infrastrukturnih projekata. Donja Stubica je grad bogate prošlosti, dobre i uspješne sadašnjosti te blistave budućnosti – poručila je Jembrih.

Javna priznanja

Dodijeljene su nagrade i druga javna priznanja građanima i pravnim osobama za postignute osobite zasluge i uspjehe. Povelju Grada Donja Stubica tako je dobio Anđelko Glivar za dugogodišnji rad i doprinos zajednici kao liječnik obiteljske medicine.

Plakete Grada Donja Stubica dobili su Družba vitezova Zlatnog kaleža povodom 20. godišnjice osnutka i djelovanja udruge, obrt Vodolim povodom 50 godina postojanja i rada, Stolarsko-zanatska radnja ‘Lisak’ povodom 60 godina postojanja i rada, zatim Snježana Štefek Borovčak za dugogodišnji rad i doprinos s djecom kao učiteljica razredne nastave, Gordana Smokrović Mioč za dugogodišnji rad i doprinos s djecom kao učiteljica njemačkog jezika te velečasni Ivan Brlečić za 20 godina djelovanja u Župi Donja Stubica.

Dodijeljene su i Zahvalnice Grada Donja Stubica. Dobitnice su Sanja Žukina i Branka Horvat za dugogodišnji rad i doprinos kao odgojiteljice u Dječjem vrtiću Bubamara te Jadranka Blagec za nesebično zalaganje i doprinos zajednici. Uime nagrađenih obratio se župnik, velečasni Ivan Brlečić koji se zahvalio na dodijeljenim plaketama u svoje osobne ime i uime svih nagrađenih te je dodao kako su im ove nagrade podstrek za nastavak rada za boljitak grada Donja Stubica i za sve Stubičanke i Stubičance.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba