Čak i ako vam drugi vozači trube, nemojte se zbuniti

Zeleno na semaforu, ipak ne znači slobodan prolaz – znate li u kojim situacijama?

Objavljeno: 26.05.2024. zagorjeinternational

Čim se upali zeleno, svi pokušavaju proći kroz raskrižje. Ali to nije dopušteno u svakoj situaciji, piše Fenix magazin

Zeleni val

Semafori su jedan od najiritantnijih signala na cesti za vozače. Čini se kao da su uvijek na crvenom i gotovo nikada nemate sreće zelenog vala. Jasno je da će svi krenuti čim se upali zeleno svjetlo. Ali ne smijete uvijek proći kroz raskrižje – za to postoji važan razlog. To se čak pita i na vozačkom ispitu. 

To se događa svaki dan u Njemačkoj: na semaforu se upali zeleno i svi krenu s vožnjom. Ali onda dođe do zastoja i nađete se na sredini puta. Ne možete ni naprijed ni nazad – a onda se na semaforu za prelazak prometa ponovno upali zeleno svjetlo. 

Fenomen raskrižja koja se na taj način zakrči jer dolazi do usporavanja prometa, posebno u velikim gradovima. To izaziva frustraciju na svim stranama jer dolazi do prometnog zastoja. 

Autoškola

Zato postoji i pitanje autoškole na teoretskom ispitu upravo o ovom slučaju: 

Pitanje: U kojim slučajevima ne smijete ući u raskrižje iako je na semaforu zeleno? 

Odgovor: Kada moram čekati na raskrižju jer se promet usporava. Dakle, ako možete predvidjeti da ćete “zapeti“ na raskrižju, ne smijete nastaviti vožnju ni kada je na semaforu zeleno. 

Ako želite izbjeći kaznu od 20 eura za upravni prekršaj, morate se pridržavati sljedećih pravila: 

Pješačke i biciklističke staze moraju biti slobodne, vozilo cijelom dužinom mora moći proći zaustavnu liniju, poprečni promet mora se slobodno odvijati, ako postoji dodatni znak “Zaustavite se ovdje kada je na semaforu crveno”, trebali biste se tamo zaustaviti čak i kada je zeleno svjetlo ako postoji zastoj – to je važno za izlaze vatrogasaca ili za autobusni promet, na primjer.  

Čak i ako iza vas drugi vozač trubi, nemojte se zbuniti i čekajte na zelenom svjetlu na semaforu. Jer jednom kada se raskrižje blokira, svim sudionicima u prometu potrebno je čak i dulje nego što već traje. 

Postoji još jedna situacija u kojoj semafor nema posljednju riječ. Ako se na raskrižju nalazi policajac koji usmjerava promet, njegove upute imaju prednost. Ako vam policajac pokazuje da se zaustavite, onda također morate čekati na zelenom svjetlu na semaforu. 

Osim toga, naravno uvijek morate dati prednost hitnim službama i policijskim vozilima kada prelaze kroz raskrižje. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba