Carina našla proizvode koji se izrađeni na prisilnom radu

OOPS: Zabranjeni kineski dijelovi pronađeni u tisućama BMW-a, Jaguara i VW-a

Objavljeno: 26.05.2024. zagorjeinternational

Američke carinske službe moraju postrožiti nadzor uvoza automobila zbog mogućih zabranjenih dijelova iz Kine, utvrdio je odbor američkog Senata za financije, zaključivši da BMW, Volkswagen i Jaguar Land Rover nisu bili temeljiti u provjeri kineskih dobavljača, piše Fenix magazin

BMW je uvozio automobile, Jaguar Land Rover dijelove, a Volkswagen je proizvodio automobile s dijelovima kineske grupe Sichuan Jingweida Technology, koja je u SAD-u zabranjena zbog prisilnog rada Ujgura, stoji u izvješću odbora američkog Senata za financije. 

– Proizvođači automobila zabijaju glavu u pijesak i potom se zaklinju da u opskrbnim lancima nisu otkrili dokaze o prisilnom radu – rekao je predsjednik odbora Ron Wyden. 

SAD je zabranio uvoz robe proizvedene, prema zakonu o sprečavanju prisilnog rada Ujgura, prisilnim radom u pogonima u kineskoj Xinjiangu. 

Početkom godine tisuće automobila luksuznih njemačkih marki Audi i Porsche zaglavile su pred američkim lukama zbog carinske provjere dijelova kineske proizvodnje. 

Njemački poslovni list Handelsblatt izvijestio je tada da je “problematična” komponenta ugrađena u 13.000 novih automobila VW-ovih podružnica Audi i Porsche i VW-ove britanske luksuzne marke Bentley. Prema Financial Timesu, komponenta se proizvodi u zapadnoj Kini i zabranjena je u SAD-u zbog propisa o zabrani prisilnog rada. 

Volkswagen je tvrdio da nije znao gdje je proizvedena jer ju je dobavljač ugradio u veću komponentu. Informaciju je dobio od dobavljača i proslijedio je američkim vlastima. 

Službenici odbora američkog Senata za financije utvrdili su u međuvremenu da je BMW u SAD isporučio tisuće vozila sa zabranjenim dijelovima, prema zakonu o zabrani prisilnog rada Ujgura. 

Automobilske tvrtke isprva su zanijekale upotrebu zabranjenih dijelova, ali su naknadno ‘promijenile ploču’, nakon opetovanih pitanja službenika odbora za financije. 

BMW je objavio da je u SAD isporučio najmanje 8000 Mini Coopera s dijelovima sporne kineske kompanije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba