Upoznajte najznačajnije Zagorce kroz napredne tehnologije...

TZ BISER ZAGORJA: Interaktivni multimedijski projekt “Zagorske priče” educira i uveseljava Zagorce i njihove goste

Objavljeno: 25.05.2024. zagorjeinternational

Turistička zajednica ‘Biser Zagorja’ i ‘Brojka Kreativnih Produkcija’ napravili su inovativan projekt s ciljem pobuđivanja interesa za neke od najznačajnijih osoba vezanih uz Hrvatsko zagorje, a koje su ostavile trag u hrvatskoj povijesti.

U srcu Zagorja, točnije na području Tuhlja odnosno Tuheljskih Toplica, Klanjca i Velikog Trgovišća, oživili su prošlost kroz multimedijski projekt nazvan “Zagorske priče”. 

– Ovaj intrigantni projekt predstavlja spoj novih tehnologija, edukaciju i turističke atraktivnosti, pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo otkrivanja života i djela tri važne ličnosti povezane s područjem Biser Zagorja: Antun Mihanović, Antun Augustinčić i dr.Franjo Tuđman – ističu iz TZ.

QR kodovi

Zahvaljujući QR kodovima postavljenim na interpretacijskim tablama na tri spomenute lokacije, posjetitelji imaju pristup bogatom multimedijskom sadržaju koji istražuje živote i naslijeđe ovih iznimnih Zagoraca. Animirane biografije, manje poznate anegdote iz njihovih života te proširena stvarnost (AR) na interpretacijskim pločama samo su neki od sadržaja koji će posjetitelje fascinirati i educirati. Posebnost ovog projekta je da korisnici mogu pristupiti AR sadržaju iz web preglednika, bez da instaliraju posebnu aplikaciju na svoj mobitel.

– Napredne tehnologije omogućile su nam da posjetiteljima na zabavan i lako probavljiv način predstavimo neke od najbitnijih osoba iz zagorske prošlosti s ovog područja. Zabavne i informativne animacije o životu Antuna Mihanovića, dr. Franje Tuđmana i Antuna Augustinčića sigurno će biti lakše zapamćene nego suhoparni tekstovi u školskim udžbenicima ili enciklopedijama. To se posebno odnosi na mlađe generacije naviknute na nove tehnologije i dinamične sadržaje – ističe Tatjana Petranović Capar, direktorica Turističke zajednice ‘Biser Zagorja’. 

Uz autentičan glas poznatog zagorskog glumca i pjevača Adalberta Turnera Jucija posjetitelji lokacija mogu poslušati zanimljive i informativne priče kao i poslušati “Lijepu našu“ i Zagorsku AR ‘popevku’ u originalnoj izvedbi.

Za provedbu projekta i osmišljavanje interaktivnih sadržaja pozvana je ‘Brojka kreativnih produkcija’ iz Zagreba koja već dugi niz godina uspješno realizira ovakvu vrstu projekata.

– Posjetiteljima se danas mora ponuditi nešto više od samih fizičkih izložaka, a multimedijski sadržaji su se pokazali idealnim za predstavljanje priča iz povijesti i jednostavnog pokazivanja šire slike o nekoj osobi. Sve što vam je potrebno je pametni telefon ili tablet. Dakle, uređaj koji može skenirati QR kod ili neki drugi marker, a te uređaje danas posjeduju gotovo svi – kaže Kristijan Kaurić, kreativni direktor ‘Brojke’.

‘Ovo je tek početak’

Priče o Mihanoviću, Tuđmanu i Augustinčiću samo su jedan segment šireg projekta usmjerenog na promociju kulturne baštine i turističkih atrakcija ovog prekrasnog kraja – Hrvatskog zagorja koji je počeo postavljanjem interpretacijskih tabli i audio klupa na više lokacije – u Tuheljskim Toplicama, Klanjcu, Velikom Trgovišću i Velikoj Erpenji.

– Ovo je tek početak. Imamo u planu predstaviti još neke osobe s našeg područja, a zatim je u planu i udruživanje s okolnim Turističkim zajednicama s područja Zagorja gdje bi se predstavio puno veći broj važnih Zagorki i Zagoraca koji su rođeni ili živjeli u ovom prelijepom kraju Lijepe naše – naglasila je Petranović Capar.

Osim što ova nova atrakcija nudi edukativnu i fascinantnu avanturu kroz živote velikana, ona također predstavlja izvrstan razlog za posjet Zagorju, osobito u nadolazećim proljetnim danima. “Zagorske priče” pozivaju vas na putovanje kroz intrigantnu povijest, donoseći svježu perspektivu na bogato naslijeđe dijela Hrvatskog zagorja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba