Povodom pete obljetnice umjetničke kolonije ‘Dani braće Stolnik’, otkrivene biste u čast velikim umjetnicima, Voćanima Stjepanu i Slavku Stolniku

“Stjepan i Slavko su svojim slikama godinama promovirali Voću u cijelom svijetu, a danas je došao red da im se odužimo”

Objavljeno: 25.05.2024. Vanja Hozmec

Povodom pete obljetnice međunarodne umjetničke kolonije ‘Dani braće Stolnik’, u subotu su u Donjoj Voći, ispred Galerije Stolnik, otkrivene biste u sjećanje na braću Stjepana i Slavka Stolnika, majstore naive.

Uz otkrivanje bisti, otvorena je i dvodnevna izložba 20 djela ovih velikana voćanskog kraja.

Koloniju ‘Dani braće Stolnik’ je prije pet godina pokrenuo KUD ‘Voća’, a samih se početaka prisjetila predsjednica KUD-a Ljubica Galić.

Svjetski umjetnici  

– Prva je kolonija počela skromno, kao i sve velike stvari, a iduće su kolonije stasale u prepoznatljive likovne kolonije pod vodstvom slikara Vinka Gregureca. Tematski su slijedile ono što su slikala braća Stolnik – voćanske običaje, muzikaše, spilju Vindija i slično. Teme su to koje KUD ‘Voća’ ujedno nastoji oživjeti. Nadalje, 2023. godine, u okviru martinjskog izdanja kolonije, s radom počinje kiparska kolonija pod vodstvom kipara Slavka Bunića. Tada se rodila ideja da se voćanski velikani vrate na rodnu grudu postavljanjem biste na obiteljskom imanju, ispred Galerije Stolnik – prisjetila se Galić.

Ispred obitelji Stolnik, okupljenima se obratio Ivan Stolnik, Stjepanov sin. 

– Braća Stolnik su bili vrhunski slikari, velikani hrvatske umjetnosti, pa čak i svjetske, a to su zabilježili i slavni kritičari. Živjeli su u istoj kući, radili su u istoj prostoriji, a svaki je imao svoj stil. Stjepan i Slavko su svojim slikama godinama promovirali Voću u cijelom svijetu, a danas je došao red da im se odužimo. Ovim se bistama piše nova povijest, svi će sada znati da su ovdje živjeli Stjepan i Slavko Stolnik – poručio je Ivan Stolnik. 

Općina Donja Voća jedan je od pokrovitelja ovog zaista bitnog trenutka za sve Voćane, a načelnica Sanja Kočet istaknula je da Općina odlično surađuje s KUD-om koji je organizator i pokretač cijelog ovog događanja te s obitelji Stolnik.

– Bogati smo kulturnom baštinom, usmjerili smo se na očuvanje i prirodnih bogatstava i naše baštine, a veliki dio toga su svakako članovi našeg Kulturno-umjetničkog društva ‘Voća’. Ipak, moram istaknuti da veliku ulogu imaju i neki pojedinci, naši sumještani. Na nama je da pobudimo samosvijest ostalih sumještana o vrijednosti koju imamo, prenijeti znanje na nove generacije i očuvati to jedinstvo – poručila je načelnica Kočet. 

Autor Mladen Pavković o braći Stolnik dosad je napisao pet knjiga. Pavković je izvor brojnih priča o njima koje je pretočio u riječi koje sada čitaju i iz kojih uče mnogi. 

– Slavko Stolnik je bio genije. Što god je dotaknuo, pretvorio je u zlato. Za razliku od Stjepana, kada se vratio iz Pariza, nije želio izlagati svoja djela, pa su ih ljudi mogli vidjeti samo na fotografijama. Rijetki su bili oni kojima je on dozvolio da ih vide njegova djela. Stjepan je bio alfa i omega. Zajedno su doista bili prava braća i vrhunski slikari – prisjetio se Pavković. 

‘Štimung’

Kolekcionar Vladimir Malogorski za života je prikupio poveću zbirku slika braće Stolnik. 

– Veliki umjetnici su posebni ljudi, a od tih posebnih ljudi, najposebniji je bio Slavko Stolnik. Poseban je bio po tome što se ni sa kime nije htio uspoređivati, a za to je imao i dobar razlog. Po meni je on najveći slikar naive dosad. On nije imao predloške, nije imao štafelaje. Za svoje slikarstvo sam je govorio da ‘Nitko nije napravio takav ‘štimung’ na slici kao on’ – rekao je Malogorski.   

Biste je izradio kipar Slavko Bunić, koji ih je ovom prilikom i otkrio, a nastale su upravo na kolonijama koje nose imena velikih Stjepana i Slavka Stolnika. 

Za kraj, predsjednica KUD-a Galić otkrila je da KUD u suradnji s Općinom radi na projektu pod nazivom ‘Voćanska izvorna umjetnost’. 

– U budućnosti ćemo u okrilju ove kolonije promovirati i naše druge slikare, bilo žive ili nežive. Sam cilj kolonije je da temeljem velikog bogatstva koje imamo, pokažemo da voćanska umjetnička duša i dalje postoji. Velikih imena ima još mnogo ovdje na Voći i za tako mali kraj poput našeg je to veliko bogatstvo – zaključila je Galić. 

Također, valja istaknuti da je danas Donju Voću posjetila i ekipa RTL-ova serijala ‘Dosje Jarak’ s voditeljem Andrijom Jarkom koja već nekoliko mjeseci radi na pripremi emisije o životu braće Stolnik te će se ista u nekoliko emisija prikazivati ove jeseni.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba