Povodom Međunarodnog dana nestale djece koji se obilježava upravo danas

HVALEVRIJEDNA INICIJATIVA: Amber Alert pokrenuo kampanju usmjerenu na to što roditelj treba činiti kad nestane dijete

Objavljeno: 25.05.2024. zagorjeinternational

Za ovogodišnji Međunarodni dan nestale djece, AMBER Alert Europe, Europski centar za nestalu djecu, u suradnji s nacionalnim institucijama i organizacijama civilnog društva europskih zemalja, s ponosom najavljuje pokretanje svoje kampanje “Check Think Report”. 

Ova inicijativa, namijenjena roditeljima i skrbnicima, pruža im opsežan vodič korak po korak o tome što učiniti i što očekivati kada im dijete nestane. 

Kampanja će započeti istovremeno u 16 zemalja i na 14 jezika, a predvode je ministarstva unutarnjih poslova, nacionalne policije i vodeće neprofitne organizacije posvećene zaštiti djece u Europi. 

Naziv kampanje sažima njezine temeljne savjete: “Provjeri” kako bi potvrdio odsutnost djeteta, “Promisli” kako bi se prisjetili ključnih detalja i procijenili situaciju te “Prijavi” u cilju brzog prijavka nestanka djeteta. 

– Svake godine u Europi nestane 300.000 djece. Kampanja “Provjeri. Promisli. Prijavi.”  ključna je prekretnica u našim stalnim naporima da zaštitimo djecu i podržimo obitelji u kriznim vremenima”, izjavio je Frank Hoen, predsjednik i osnivač AMBER Alert Europe. “Osnažujući roditelje znanjem i resursima koji su im potrebni, cilj nam je skratiti vrijeme od prijave gubitka djeteta do pronalaska i povećati šanse za siguran i brz povratak nestale djece njihovim domovima – kazali su iz PU KZ. 

Uoči ovogodišnjeg Međunarodnog dana nestale djece, iz Policije ističu važnost podizanja svijesti o problemu nestale djece i potrebe za njihovom zaštitom. Ovaj dan služi kao podsjetnik na potrebu pravovremenog reagiranja i suradnje cijele zajednice kako bi se djeca što prije vratila u sigurno okruženje svojih najmilijih.   

Pravovremeno reagiranje i obavještavanje policije i odgovornih institucija može značajno pridonijeti smanjenju broja nestale djece. Nestanak je važno prijaviti odmah. Ne čekajte da prođe 24 sata. 

Kampanja ‘Provjeri.Promisli.Prijavi.’ će se provoditi u Albaniji, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Italiji, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Svaka zemlja uključena u kampanju angažirat će svoje najvažnije resurse i stručnjake kako bi osigurala da informacije dosegnu što veći broj roditelja i skrbnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba