Ove godine 'Dani špilje Vindija' donose život neandertalaca, brojne radionice, sport... Jednom riječju, zabavu

Povodom 60. godina od proglašenja špilje Vindije paleontološkim spomenikom prirode, u Donjoj Voći pripremili su bogat program

Objavljeno: 24.05.2024. zagorjeinternational

Špilja Vindija koja se nalazi u općini Donja Voća pravi je arheološki biser Varaždinske županija i štoviše, kao takva je jedinstvena u svijetu po bogatstvu nalazišta neandertalca. Uz to, služi kao dokaz kontinuirane nastanjenosti ovog kraja, pa je s pravom prije 60 godina proglašena paleontološkim spomenikom prirode.  

Značaja špilje Vidije itekako su svjesni u Općini Donja Voća te su povodom ovog jubileja pripremili bogat program koji će u sklopu ‘Dana špilje Vindije’ trajati punih mjesec dana. 

– Ovaj lokalitet na području Donje Voće zaštićen je još 13. studenoga 1964. godine, a uz to danas uživa i zaštitu kao kulturno dobro Republike Hrvatske. U posljednjih nekoliko godina smo, u cilju zaštite i očuvanja špilje Vindije, pokrenuli veliki broj aktivnosti i inicijativa, a sve kako bi Vindija dobila status kakav lokalitet ovakve vrijednosti i značaja zaslužuje. Krajnji cilj svih dosadašnjih aktivnosti i budućih jest isključivo valorizacija lokaliteta ne samo u znanstvenom smislu, nego i u ekonomskom smislu, odnosno iskorištavanju njegovog ekonomskog i turističkog  potencijala – kazala je načelnica Donje Voće Sanja Kočet. 

Sve započinje već u petak 31. svibnja kad Kulturno umjetničko društvo Voća priređuje neandertalsku radionicu izrade alata i pribora na atraktivnoj lokaciji, kod same špilje Vindija. Dan nakon, u subotu, na istom mjestu će se u 16 sati uprizoriti život neandertalca u sad već poznatoj manifestaciji ‘Špilja Vidnija – naša prošlost i budućnost’ te će tu izdvojiti jedan dan iz života ovog nekadašnjeg stanovnika špilje.   

Valja napomenuti kako će se tada održati i edukativni dio odnosno predavanje arheologa prof. dr. Igora Karavanića u istom tom prostoru.  

Posebno će biti zanimljivo u nedjelju kad će se uz Izložbu fotografija moći i fotografirati te družiti s neandertalcima popodne ispred Špilje.  

I Osnovna škola Andrije Kačića Miošića Donja Voća pridružuje se ‘Danima špilje Vindija’ u utorak 4. lipnja s pub kvizom, a prije toga će biti organizirana radionica studenata arheologije “Potraga za blagom u predšpiljskom prostoru” s početkom u 10.30 sati.  

Subota 15. lipnja, rezervirana je za “Astro piknik” jer Donja Voća je stvarno odlično mjesto za promatranje noćnog neba, bez svjetlosnog onečišćenja. Sam piknik će biti edukativnog karaktera s predavanjem “Planetarij na otvorenom” i naravno teleskopom na igralištu NK Vindije u Donjoj Voći s početkom u 20 sati.  

U sklopu ‘Dana špilje Vindija’, organizirane su i brojne radionice, a one za djecu od 1. do 4. razreda na rasporedu su u ponedjeljak 17. lipnja gdje će maleni arheolozi moći iskusiti svoje prvo iskapanje pod vodstvom arheologinje Darije Dunjko. Arheološko iskapanje za djecu bit će od 9.30 do 12 sati i ispred špilje Vindija.  

Subota 22. lipnja također je rezervirana za djecu, ali ovog puta je filmskog karaktera. Tako će djeca moći uživati u filmu o omiljenoj pretpovijesnoj obitelji Kremenko na igralištu NK Vindije.  

Za kraj su iz Općine stavili sportski dio s atraktivnom utrkom ‘Špilja Vindija Trail’ koja starta u 18 sati 29. lipnja, a odmah nakon nje sportaši će moći odmjeriti snage na ‘Wannabe’ neandertalskim sportskim igrama. Kako to priliči svakom završetku odlične manifestacije, pripremljen je i zabavni dio. Prvo na pozornici kreće 90’s party DJ na igralištu NK Vindije, nakon kojeg dolazi popularna Ivana Banfić, a i after party je zagarantiran pa ovaj dio manifestacije dobiva naziv ‘Špilja Vindija Trail & Dance’. 

Cijeli program organiziran je s ciljem promoviranja arheološkog značaja špilje Vindije i pružanja edukativnih i zabavnih sadržaja za sve uzraste. Medijski pokrovitelj manifestacije je Zagorje International. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba