Pregradski je muzej inače prvi u Hrvatskoj 2021. primio Erasmus akreditaciju

Odobreno više od 45.000 eura za zagorski Erasmus konzorcij

Objavljeno: 24.05.2024. zagorjeinternational

Muzej grada Pregrade proteklog je tjedna primio obavijest od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije o odobrenju novih sredstava u iznosu od 45.225 eura za Erasmus akreditaciju za 2024. godinu.

Naime, pregradski muzej od 2021. godine nositelj je Erasmus akreditacije u području obrazovanja odraslih, a ujedno i prvi muzej u Hrvatskoj kojem je dodijeljena ova akreditacija. Muzej je koordinator konzorcija, u kojem još sudjeluju Općinska knjižnica Krapinske Toplice, Gradska knjižnica Pregrada, Muzej Radboa iz Radoboja i Udruga ‘Kajkaviana’ – Društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine iz Donje Stubice.

Erasmus akreditacija predstavlja alat za organizacije, aktivne u području obrazovanja odraslih, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i školskog obrazovanja, koje se žele uključiti u prekograničnu razmjenu i suradnju, a zagorskom konzorciju dodijeljena je za sedmogodišnje razdoblje do 2027. godine. Dodjelom Erasmus akreditacije potvrđuje se da je podnositelj zahtjeva izradio plan za provedbu visokokvalitetnih aktivnosti mobilnosti u okviru razvoja svoje ustanove, odnosno organizacije.

Predstavnik koordinatora konzorcija, v.d. ravnatelja Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar, istaknuo je da je od dodjele prvih sredstava u sklopu Erasmus akreditacije 2021. godine, ovaj zagorski konzorcij kroz nekoliko godina realizirao 14 mobilnosti djelatnika i jednu mobilnost odraslih polaznika, ukupne vrijednosti 48.709 eura. 

– Korištenjem ovih sredstava omogućeno nam je stjecanje novih znanja i vještina u području obrazovanja odraslih, poput digitalnih vještina, andragoških znanja, kreiranja neformalnih obrazovnih programa i slično za djelatnike, ali i nova, obogaćujuća iskustva za odrasle polaznike programa kroz kraće boravke u srodnim ustanovama ili organizacijama u drugim zemljama koje sudjeluju u programu. Osobito me i kao Erasmus+ ambasadora za Hrvatsku veseli da u ovome programu iz godine u godinu sudjeluje sve više muzeja, knjižnica i drugih baštinskih ustanova i organizacija, omogućujući na taj način prilike za usavršavanje kako za svoje djelatnike, tako i za naše odrasle korisnike i posjetitelje, odnosno polaznike programa. Kroz ove mobilnosti uspostavljamo i nove kontakte te dogovaramo nove suradnje, što je često od velike važnosti i za sudjelovanje u drugim programima i fondovima Europske unije – rekao je Špoljar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba