Inače, hrvatski premijer ima najnižu plaću od svih šefova Vlada u Europskoj uniji

NOVO PODIZANJE PLAĆA: Plenkoviću nije normalno da ministri imaju tek 20. plaću po visini u ministarstvima

Objavljeno: 23.05.2024. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković najavio je još jednom u intervjuu za Novu TV da će se ići na podizanje plaća državnim dužnosnicima jer nije normalno da, primjerice, ministri imaju tek dvadesetu ili tridesetu plaću po visini u svom ministarstvu, prenosi Jutarnji list

Svi se slažu 

To je tražio i HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret, dok je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić rekao kako će se ići u to u idućim tjednima ili mjesecima. 

Postoje dvije mogućnosti. Ili će se mijenjati Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika gdje će im se povećati koeficijenti, ili će se ići jednostavnijim putem da Vlada odlukom podigne osnovicu za državne dužnosnike koja se nije mijenjala još od kraja 2014. i trenutno iznosi 516,29 eura bruto. 

Ako se bude išlo u izmjene Zakona, Vlada će morati preuzeti na sebe teret nepopularne mjere, iako je doista sustav sada apsolutno nakaradan pa tako glavni tajnici i ravnatelji uprava u ministarstvima imaju značajno veće plaće od ministara koji su im nadređene osobe, budući da su plaće državnih službenika stalno rasle, a posebno zadnjim izmjenama, dok se državnim dužnosnicima osnovica nije mijenjala 10 godina. 

Tako u prosjeku glavni tajnik u ministarstvu ima neto plaću od 3000 eura, dok njemu nadređeni ministar u prosjeku prima 2500 eura, što znači da glavni tajnik ima 20 posto veću plaću od ministra. 

Glavni tajnici s većim stažom imaju i dodat na vjernost pa je ta plaća i veća. Prvi korak trebao biti da se ministrima poveća plaća toliko da postoji razlika između njih i glavnih tajnika, što bi onda bio primjeren iznos od 3500 eura, a da bi onda predsjednik Vlade trebao imati 4500 eura, za razliku od 3262 eura koliko sada mjesečno prima Andrej Plenković, prema zadnjim podacima iz imovinske kartice. 

Ono što će biti teško Vladi komunicirati jest razina povećanja plaća. Naime, budući da se dužnosnicima u zadnjem desetljeću nije mijenjala osnovica, sada će taj rast u postotku morati biti značajan. Pa tako, ako bi se doista premijeru plaća podigla sa sadašnjih 3260 eura na možda 4500, to je rast od čak 38 posto. 

Situacija u EU 

Tjednik Globus krajem prošle godine izračunao je kako hrvatski premijer ima najnižu plaću od svih šefova Vlada u Europskoj uniji, pa čak i u državama gdje je prosječna plaća manja nego u Hrvatskoj. 

Premijer Mađarske Viktor Orban tako prima 6500 eura mjesečno, premijer Bugarske ima 3700 eura, a Portugala 5700. Slovenski premijer ima oko 4000 eura neto plaću, a među razvijenijim članicama Unije, najveću plaću ima njemački kancelar i to 20.000 eura, dok talijanska premijerka prima mjesečno 6700 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba