FOTO I VIDEO: Jedini smo se s vatrogascima popeli na preko 10 metara visine i iskusili ono što oni smatraju 'normalnim'

IMPRESIVNO: Zagorske žurne službe pokazale izuzetnu stručnost i spremnost na velikoj vježbi u Začretju

Objavljeno: 23.05.2024. zagorjeinternational

U pogonima tvrtke ‘Prostoria’ u Svetom Križu Začretju održana je združena vježba povodom 30 godina postojanja županijskih vatrogasnih postrojbi – 140 godina postojanja DVD-a u Svetom Križu Začretju te 100 godina postojanja DVD-a u Zaboku.   

Taktička vježba je uključivala evakuaciju, spašavanje, gašenje požara te sanaciju opasnih tvari, a u vježbi su sudjelovali i djelatnici spomenute tvrtke u vidu ‘spašenih’.   

Predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Stjepan Skuliber objasnio je da su se ovom prilikom združile snage Vatrogasne zajednice Svetog Križa Začretja, Vatrogasne zajednice Zaboka i Vatrogasne zajednice Krapine.  

– Kroz vježbu su prikazali spremnost vatrogasaca, opremu koju vatrogasci posjeduju te su dokazali da vatrogasci u svakom trenutku mogu uskočiti i odraditi zadaće koje se pred njih postavljaju. Mi na području županije imamo oko 70 profesionalnih vatrogasaca te oko 1800 dobrovoljnih vatrogasaca – rekao je Skuliber, pa dodao: 

– Vozila imamo iako bi neka trebalo zanoviti, tehniku imamo. Ipak, širina našeg posla nas uči da opreme nikad dosta. Samo prošle godine smo imali 857 intervencija, od čega je bio tek 141 požar. Na brojkama se najbolje vidi koliki je spektar poslova vatrogasaca. Ipak, najvažnije je da imamo ljude, vatrogasce. To smo sada imali prilike vidjeti – dodao je Skuliber.   

Da ovakve vježbe puno znače vatrogascima, smatra i načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos. 

– Puno puta su se vatrogasci našli na nekim požarima, nesrećama, spaljivanjima i uvijek su intervenciju odradili svjesno i sa zadovoljstvom. Spasili su one kojima je trebalo spašavanje, dali su svoj život na raspolaganje drugima, i to svima skupa puno znači – poručio je načelnik Kos.  

Ispred Grada Zaboka vatrogascima se nakon vježbe obratio i gradonačelnik Ivan Hanžek. 

– Trideset godina je u povijesti malo, ali kad ste tu povijest odnijeli na svojim ramenima, onda znate koliko je svega prošlo i veseli nas da svoje znanje prenosite na dobrovoljna vatrogasna društva – poručio je zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. 

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i sam se uvjerio u spremnost naših vatrogasnih postrojba. 

– Čestitka i zahvala svim službama koje su sudjelovale u vježbi. Pojedinačno ste uvijek na visini zadatka, a kad smo svi zajedno moramo biti dodatno uvježbani. Naš zadatak je da ono što vi radite popratimo s vašom dodatnom edukacijom, vašim opremanjem i s novim vozilima. Ako ste vi odradili svoj zadatak za deset, reći ću da mi još nismo iznad osam. Želim vam što manje intervencija, a ono što je bitno za mene kao krapinsko – zagorskog župana je da znam da mogu računati na vas – kazao je župan Željko Kolar. 

Za kraj napomenimo kako su u vježbi sudjelovali Stožer civilne zaštite Općine Sveti Križ Začretje, VZKZŽ, VZO Sveti Križ Začretje, Služba civilne zaštite Krapine, Zagorska javna vatrogasna postrojba, Javna vatrogasna postrojba Grada Krapine, DVD-i Sveti Križ Začretje, Brezova, Zabok i Krapina, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hitna medicinska pomoć, Policijska postaja Zabok te ostale službe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba