Na međunarodnoj manifestaciji natjecalo se u nordijskom hodanju, streličarstvu, disk golfu...

NO BOUNDARIES: U Čakovcu održan sportski susret osoba s invalidnošću

Objavljeno: 22.05.2024. zagorjeinternational

Međimurska županija iznimnu pozornost posvećuje svim oblicima podrške ranjivim skupinama u zajednici, tako i osobama s invalidnošću, zato se kao nositeljica uključila u projekt ‘No boundaries’, vrijedan 200.000 eura. 

Ideja za uključivanje u projekt poput ovog rođena je 2022. godine, kada je Međimurska županija ponijela titulu Europske regije sporta, te kao odgovor na potrebu zajednice za proširenjem spektra sportskih aktivnosti namijenjenih i prilagođenih upravo osobama s invalidnošću, koji u Međimurju ima oko 15 posto.  Riječ je prekograničnom projektu, financiranom iz programa Erasmus+ Sport, u kojem su Međimurskoj županiji partneri Općina Lendava i mađarska Razvojna koordinacijska agencija jezera Balaton. 

Završna konferencija

Provođenje projekta je pri kraju te je danas, na Trgu Republike u Čakovcu, održana završna konferencija uz međunarodni sportski susret osoba s invalidnošću u kojem je u nordijskom hodanju, streličarstvu, disk golfu, te na poligonima, sudjelovalo  stotinjak sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske uz vodstvo kineziologa, sportskih stručnjaka i educiranih volontera. 

Sudionike susreta i predstavnike projektnih partnera pozdravio je župan Matija Posavec istaknuvši istinsku važnost projekta kojim su izjednačene šanse osobama s invalidnošću u participiranju u sportskim i rekreativnim aktivnostima zajednice. 

– Ponosan sam što smo s ovakvim rezultatima okončali projekt ‘No boundaries’, te pokazali koliko se regije mogu osnažiti povezivanjem i koliko srce, empatiju i solidarnost prema osobama s invalidnošću gaje svi ljudi uključeni u projekt. Zato, neka završetak ovog projekta bude početak jednog divnog prijateljstva i suradnje – istaknuo je župan. 

Gradonačelnica Ljerka Cividini također je poželjela dobrodošlicu svim sudionicima i gostima iz susjednih zemalja: 

– Posebnosti nisu razlog da postignete svoj maksimum. Najvažniji su druženje i prijateljstvo ostvareni u projektu jer oni ostaju kao temelj svake daljnje suradnje – rekla je gradonačelnica. 

U ime projektnog partnera, direktor Razvojne koordinacijske agencije jezera Balaton Gábor Molnár dodao je da su dosezi projekta vidljivi u entuzijazmu onih kojima su aktivnosti bile namijenjene. 

Tjelesna aktivnost

Tijekom provođenja projekta osnažene su vještine brojnih volontera te je veliki broj osoba s različitim poteškoćama potaknut na tjelesnu aktivnost te osviješten o njezinoj važnost kao osnovnom preduvjetu dobroga zdravlja, istaknula je pročelnica županijskog Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić.

Tijekom provođenja projekta održano je ukupno 17 sportskih događaja, od čega šest u Međimurju, provedeno je i istraživanje potreba i navika osoba s invalidnošću u sportu i rekreaciji, te izrađena tri sportska programa koja ostaju kao smjernice za rad na ovom specifičnom području, a nabavljena je i prilagođena sportska oprema. 

Inovativnost projekta ogleda se i u provođenju novog programa za sportove na vodi za osobe s invalidnošću, s obzirom na to da svi projektni partneri na svojim područjima imaju jezera i rijeke. 

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba