Na sjednici Županijske skupštine KZŽ izvješća o izvršenju proračuna prihvaćena s 23 glasa za i pet suzdržanih

“Iduće razdoblje bit će vrlo izazovno, Županija će morati posegnuti za kreditom”

Objavljeno: 22.05.2024. zagorjeinternational

Na dnevnom redu današnje Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, između ostalog, podnesen je i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna KZŽ za prošlu godinu.

Podsjetimo, izvorni plan za prošlogodišnji proračun bio je 268.574.994 eura, s planiranim rashodom koji dolazi u minus 9.948.859 eura. No, proračun je izvršen u iznosu od 230.885.371 euro, a rashodi su se također smanjili na 246.499.043 eura pa tako godina završava s 15.541.776 eura manjka. Ako tome pridodamo zaduživanja, konačni rezultat je -7.257.186 eura.

Zbog toga je kao treća točka dnevnog reda podnesen prijedlog odluke o raspodjeli rezultata poslovanja Krapinsko – zagorske županije za 2023. godinu, kao i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o izvršavanju proračuna Krapinsko – zagorske županije za 2024. godinu, jer KZŽ ima namjeru izdati suglasnost za proračunskog korisnika, Zavod za hitnu medicinu, koji namjerava kreditom financirati kupnju dva vozila hitne medicinske pomoći i šest sanitetskog prijevoza. Nabava ovih vozila neophodna je kako bi se udovoljilo propisanim standardima vozila i vanjskog izgleda vozila za obavljanje djelatnosti izvanbolničke hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza. Napomenimo kako je za ove točke glasalo 23 glasa za, nula protiv te pet suzdržanih.

“Treba ulagati u gospodarstvo”

Oporbeni vijećnik Vladimir Pleško (HDZ) rekao je da je oporba načelno pohvalila rad svih službi KZŽ koje su u prošloj godini putem jedinica lokalne samouprave te kroz sredstva koja su dolazila iz Vlade RH preko Fonda solidarnosti povukle određene iznose za sanaciju šteta nastalih zbog elementarnih nepogoda.

– Županijske službe su odradile svoj posao, na taj smo način prihodovali 50-ak milijuna eura sredstava više nego što su to inače izvorna sredstva županije, i kroz to je bilo vidljivo da bi sama županija vrlo malo mogla pomoći jedinicama lokalne samouprave, svojim ustanovama koje su pod njenom ingerencijom da nije bilo ovih sredstava. Iz tih smo razloga zatražili da se ubuduće kroz proračun županije polaže više računa za razvoj Krapinsko – zagorske županije, za budućnost, da se kroz planiranje razvoja županije mogu dobiti i prihodovati veća proračunska sredstva koja bi se onda ulagala u uređenje komunalne infrastrukture, ustanova, javnih potreba i ostalog – rekao je Pleško i dodao:

– Da bismo došli do toga, treba ulagati u gospodarstvo, u infrastrukturu koja gospodarstvenicima i investitorima omogućuje jednostavniji, jeftiniji i brži dotok investicijskog novca. Također, kroz mjere treba potpomognuti zadržavanje domicilnog stanovništva, a kroz ostale ustanove treba osigurati pogodnosti za normalniji, bolji, brži i jednostavniji razvoj svih – poručio je Pleško.

Kolar: Morat ćemo se kadrovski pojačati, slijedi izazovno razdoblje

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar iznio je detalje o proračunu KZŽ.

– U 2023. godini izvršen je rekordni proračun Krapinsko – zagorske županije u iznosu od 95 milijuna eura, što je za 300 posto više u odnosu na 2022. godinu u prihodima i 350 posto više u rashodima. Oko 50 milijuna eura vezano je za Fond solidarnosti, gdje je jedan dio sredstava financiran za općine i gradove, a drugi dio za Županijsku upravu za ceste, ali bilo je tu i puno projekata koji su bili vezani za aktivnosti Krapinsko – zagorske županije i to su sve europska sredstva koja su dignula izvršenje proračuna za prošlu godinu. Mi smo lani pet puta radili preraspodjelu proračuna i dva rebalansa proračuna jer je dinamika provedbe europskih fondova bila vrlo zahtjevna, prije svega za dva projekta – cjelovitu obnovu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, gdje smo mi njima u jednom trenutku posudili 2,7 milijuna eura da bi oni mogli plaćati situacije jer je rok plaćanja izvođača radova 30 dana, a Krapinske Toplice su povrat sredstava dobivali između 90 i 110 dana. Isto tako bilo je i za Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku, gdje smo posudili 3,2 milijuna eura da bi dinamika plaćanja mogla glatko teći. Krapinske Toplice su u međuvremenu vratile pozajmicu, no još uvijek nam je 2,2 milijuna eura vani. To je veliki izazov jer financijska snaga županije ovisi o poreznoj politici Republike Hrvatske, mi se financiramo iz poreza na dohodak što ima svoja ograničenja – kazao je župan Kolar.

– Mi u ovom trenutku na Zavodu za zapošljavanje imamo 1700 i nešto ljudi, nikad manje, a pola od tih ljudi je u takvom zdravstvenom stanju da više neće moći raditi ili ima neke uvjete za mirovine, mi tu ne možemo ništa napraviti osim dizanja plaća. Čeka nas izgradnja Specijalne bolnice u Stubičkim Toplicama, obnova dvorca Stubički Golubovec, zatim obnova stare zgrade u Krapinskim Toplicama Specijalna bolnica, vrijednosti oko 18 milijuna eura, te Centar za obrazovanje za djecu s posebnim potrebama u Krapinskim Toplicama, također oko 18 milijuna eura. Sigurno je da ćemo i u ovoj godini morati potegnuti za revolvingom, a ako se krene još u MPO (cjelodnevna nastava), tu će biti još dvadeset školskih objekata, tako da ćemo za iduću godinu morati predvidjeti neko kreditno zaduženje, ima prostora, otplaćujemo tekuće kredite pa će i taj iznos u 2025. godini biti manji. Ono što je sigurno, morat ćemo se kadrovski pojačati, slijedi izazovno razdoblje pred nama, a vjerojatno ćemo morati ići i u kreditno zaduženje – zaključio je Kolar.

Na dnevnom redu su, između ostalog, bile i sljedeće točke:

  • Usvajanje skraćenog zapisnika sa 16. sjednice Županijske skupštine održane 6. ožujka ove godine
  • Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2023. godinu
  • Izvještaj o radu i poslovanju zdravstvenih ustanova za 2023. godinu (Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije, Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, Specijalna bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Zavod za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije i Ljekarne Krapinsko – zagorske županije)
  • Izvještaj o radu Županijske uprave za ceste za 2023. godinu
  • Izvještaj o ostvarivanju godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja kojima upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i Izvještaj o financijskom poslovanju za 2023. godinu

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba