Tema je kako smanjiti rizike poslovanja muzeja prilagodljivim modelima upravljanja u području jačanja kapaciteta, brendiranja i muzejskih investicija

ICOM Hrvatska organizira forum muzealaca u Dvoru Trakošćan

Objavljeno: 22.05.2024. zagorjeinternational

Muzej Dvor Trakošćan sutra će od 9.30 sati biti domaćin skupa u organizaciji ICOM-a Hrvatska, a na kojem će uz ugledne međunarodne i domaće stručnjake sudjelovati i hrvatski muzealci. Planiraju se izlaganja, diskusije i trening radionice, a budući da je forum posebno usmjeren na mlade profesionalce i izgradnju kapaciteta, skupu će se pridružiti i studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. 

Uvodno izlaganje održat će Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za muzeje, arhive i knjižnice, Ministarstva kulture i medija koje je i podržalo organizaciju ovog skupa.

Ugledni gosti

Međunarodni izlagači dolaze iz stručnih komiteta Svjetske muzejske organizacije ICOM koja je također podržala održavanje skupa.  

– Ističemo gostovanje Dr. Asme Ibrahim, predsjednice ICOMON-a i osnivačice Državnog muzeja središnje banke Pakistana. Kao Fulbrightova stipendistica izgradila je respektabilnu karijeru i danas je generalna ravnateljica nacionalnog muzeja kojeg je osnovala. Cecilia Martín dolazi iz Velike Britanije, savjetnica je za brendiranje i osnivačica mreže Cultural Connection (CC). Pomaže muzejima i kulturnim organizacijama pronaći nove načine povezivanja sa svojom publikom. Gostujući je predavač na temu Komunikacija i brendiranje na Sveučilištu u Barceloni, Central Saint Martins, Kraljevskom koledžu za umjetnost i Sveučilištu Hertfordshire – navode iz Dvora Trakošćan. 

Skup želi naglasiti potrebu otvaranja novih međusektorskih suradnji u današnjem dinamičnom muzejskom okruženju koje je sve izazovnije, pa tri eminentna izlagača iz Hrvatske predstavljaju različite poglede na izgradnju otpornosti u muzejima. 

Domaći predstavnici

Darko Babić je predstojnik Katedre za muzeologiju na Sveučilištu u Zagrebu te savjetnik odbora ICOM-ICTOP-a. Član je uredništva međunarodnih časopisa kao što su “HER & MUS journal” (Ediciones Trea, Španjolska) i “Museologica Brunensia” (Masarykovo sveučilište, Češka). Ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Tatjana Vlahović, uspješno privodi kraju jednu od najvećih muzejskih investicija u zemlji. Obnovljena zgrada i novi postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja bit će među prvim otvorenim muzejima u Zagrebu nakon protupotresne i cjelovite obnove. Dražen Arbutina je predsjednik ICOMOS Hrvatska i pročelnik Graditeljskog odjela Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Sudjelovao je u provedbi brojnih investicija i ima veliko iskustvo vezano uz održive modele kojima se revitaliziraju baštinski kompleksi. 

Koordinator skupa je Goranka Horjan, ravnateljica Dvora Trakošćan i predsjednica Međunarodnog komiteta za muzejski menadžment (INTERCOM) koja će voditi jednu od radionica zajedno s Darkom Babićem. Treću radionicu posvećenu brendingu i marketinškim izazovima vodit će ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihalić i voditeljica marketinga Andrea Gerenčer.

Sudionici dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, od Osijeka, Zagreba pa sve do Pule, a sudjelovanje na konferenciji pobudilo je veliki interes i sva raspoloživa mjesta su popunjena. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba