"Novčane uštede na električnoj energiji su godišnje oko 30.000 eura”

VARAŽDIN: Na šest osnovnih škola instalirane fotonaponske elektrane dovoljne za vlastite potrebe

Objavljeno: 21.05.2024. zagorjeinternational

Na šest osnovnih škola Grada Varaždina instalirane su fotonaponske elektrane čime je školama osigurana proizvodnja električne energije za vlastitu potrošnju. Projekt su na konferenciji za novinare, koja se održala na V. osnovnoj školi, predstavili gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković, sa suradnicima te ravnateljicom škole Nikolinom Kovačić. 

Obnovljivi izvori 

Na I., II., III., IV. i V. osnovnoj školi Varaždin, fotonaponske elektrane su puštene u pogon 6. svibnja, a na VII. osnovnoj školi Varaždin elektrana kreće s radom nakon skorašnjeg dovršetka izgradnje nove trafostanice. U pripremi je također izrada projektne dokumentacije za instalaciju fotonaponske elektrane na VI. osnovnoj školi Varaždin. 

– Sukladno zelenoj agendi modernog europskog grada koji teži što više energije dobivati iz obnovljivih izvora, Grad Varaždin je proveo projekt ugradnje solarnih elektrana na naše osnovne škole. Obuhvaćene su sve škole osim trenutno šest osnovne i Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar za koje je u tijeku projektiranje. Njih nismo mogli prijaviti za sufinanciranje jer nije protekao određeni period od kada su korištena prethodna sredstva – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako će projekt rezultirati značajnim uštedama. 

– Ukupna snaga svih elektrana iznosi 182 kilovata vršne snage, što će dati godišnju proizvodnju od oko 220.000 kilovat sati električne energije uz uštede CO2 od oko 43 tona godišnje. Novčane uštede na električnoj energiji su godišnje oko 30.000 eura. Ovim projektom nastavljamo ono što smo započeli na sportskim objektima, na Graberju i Srednjoškolcu, a zatim ćemo obuhvatiti i naše ostale javne ustanove – kazao je gradonačelnik Neven Bosilj.  

– Grad Varaždin radi sve na tome da bude energetski neovisan. Već smo u potrazi za zemljištem gdje bi se pokrenuo novi projekt svojevrsne komunalne elektrane čime bi se i naši sugrađani kroz energetsku zadrugu mogli uključiti u proizvodnju besplatne električne energije – najavio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković. 

Velike uštede 

Ravnateljica V. osnovne škole Nikolina Kovačić kazala je kako se od puštanja u pogon elektrane već sad bilježe prvi rezultati koji izgledaju obećavajuće. 

– Vjerujemo da ćemo u sljedećim sunčanim mjesecima bilježiti velike uštede. Ravnatelji škola imaju mogućnost praćenja proizvodnje i rezultata kroz specijalizirane programe, odnosno web portal i mobilnu aplikaciju – kazala je. 

Regionalna energetska agencija Sjever, kao središnje tijelo za nabavu, provela je objedinjenu javnu nabavu za sve škole kroz jedan postupak te je tako dobivena znatno niža cijena od procijenjene vrijednosti. Procijenjena vrijednost nabave bila je 150.000 eura, dok je kroz ovakav postupak ostvarena cijena od oko 119.000 eura. Izvođač radova je tvrtka Solektra d.o.o., a nadzor građevinskih radova provodi tvrtka Tesla d.o.o. 

Sufinanciranje projekta osigurano je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s učešćem od 40 posto ukupno prihvatljivih troškova postavljanja fotonaponskih elektrana na temelju prijave Grada Varaždina na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba