DESINIĆ: Povodom Dana općine i njenog zaštitnika svetog Jurja, načelnik Škreblin za nas je napravio rezime prošle godine i dodao:

“Najveći izazov su nam nerazvrstane ceste. Želimo se zauvijek riješiti makadama da stvorimo preduvjet za ostanak mladih na našim bregima”

Objavljeno: 23.04.2024. zagorjeinternational

Sveti Juraj iznimno je popularan zaštitnik u Krapinsko – zagorskoj županiji o čemu najbolje svjedoče Dani općina i gradova koji se u ovom tjednu slave diljem Hrvatskog zagorja. Iznimka nije ni Općina Desinić pa je ovo bila odlična prilika za zamoliti načelnika Zvonka Škreblina za rezime učinjenog na području općine u prošloj godini. 

A gdje drugdje početi nego na najvažnijim realiziranim projektima. 

 – Proteklu godinu u najvećoj mjeri obilježila je provedba projekata financiranih iz Fonda solidarnosti Europske unije po sklopljenim ugovorima s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Krapinsko – zagorskom županijom kojima su Općini Desinić dodijeljena bespovratna financijska sredstva u ukupnom iznosu oko 1,5 milijuna eura sa svrhom saniranja posljedica i vraćanja u prvobitno stanje šteta nastalih potresom. Navedenim sredstvima sanirana su klizišta na nerazvrstanim cestama u naseljima Trnovec, Desinić Gora, Grohot i dva klizišta u Humu Košničkom te su sanirane ceste u naseljima Desinić Gora, Šimunci, Ivanić Desinićki, Gaber, Hum Košnički i Dubravica Desinićka. Županijska uprava za ceste Krapinsko – zagorske županije sredstvima iz Fonda solidarnosti EU sanirala je propust Šimunci na županijskoj cesti 2248 i preko 1000 metara asfaltnog sloja županijske ceste 2151, dionica Košnica- Hum Košnički. Vrijednost radova sanacije propusta iznosila je preko 450.000,00 eura – kazao nam je načelnik Škreblin. 

Osim navedenih projekata, načelnik je istaknuo i izgradnju Pump track staze Desinić koja je sufinancirana iz tipa operacije 7.4.1. sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a projekt izgradnje iznosio je preko 70.000 eura.   

– Izvršeni su i radovi na asfaltiranju tri dionica cesta u naselju Gora Košnička, Ivanić Desinićki, Desinić Gora za koje je ostvareno sufinanciranje Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – dodao je načelnik Škreblin skrenuvši pažnju na činjenicu kako se izvršava Program održavanja komunalne infrastrukture koji za 2023. godinu iznosio preko 580.000 eura.  

Izazovi

Osim realiziranih projekta, tu su i brojni izazovi s kojim se Općina suočila u prošloj godini, ali i oni s kojima se i dalje suočava. 

– To je svakako komunalna infrastruktura. Prošle su se godine uz sufinanciranje Županije izvršili radovi na izgradnji komunalne vodne građevine prema naselju Jazbina i Desinić Gora kojim je mogućnost za priključak na vodoopskrbnu mrežu dobilo 25 kućanstva. Nedvojbeno najveći izazov od svih nam predstavljaju nerazvrstane ceste, odnosno potreba za asfaltiranjem istih. Naime, Općina upravlja s čak 116 kilometara cesta, od kojih je kroz godine asfaltirano oko 70 kilometara. Nadamo se većim proračunskim mogućnostima, kao i većem sufinanciranju projekata modernizacije cesta kako bi se čim prije zauvijek riješili makadamskih cesta čime će se uvelike pridonijeti stvaranju preduvjeta za ostanak mladih na našim bregima – poručio je načelnik Škreblin. 

2023. godinu su nažalost obilježila klizišta koja su postala ogroman problem i veliko opterećenje za proračun. Naime, uslijed obilnih padalina u svibnju većina postojećih klizišta su se proširila, ali su se i otvorila brojna nova zbog čega je za područje općine Desinić proglašena elementarna nepogoda klizanje, tečenje, odronjavanje i prevrtanje zemljišta.   

– Nadamo se da će se u narednom razdoblju osigurati određena sredstva na državnoj razini za financiranje projekata sanacije klizišta zbog čega kontinuirano, u skladu s trenutnim mogućnostima,  pripremamo projektnu dokumentaciju – kazao je Škreblin. 

Poticaji za mlade 

Jedan od najvećih problema Hrvatske je demografska slika, stoga nas je zanimalo na koje sve načine Općina brine o mladima. 

– Jedan od glavnih ciljeva je stvaranje preduvjeta za ostanak mladih u Desiniću, odnosno stvaranje poticajnog okruženja za život i rad zbog čega smo s mjerama za mlade krenuli dosta rano ako se uspoređujemo s drugim jedinicama lokalne samouprave. Naš Dječji vrtić djeluje već 35 godina, a prošle smo godine uspješno prijavili projekt njegove dogradnje i rekonstrukcije te su Općini za tu namjenu odobrena sredstva u visini od oko 162.000 eura. Provedbom tog projekta će se osigurati prostor za dodatnu skupinu djece što nam je vrlo važno jer postoji potreba i interes što potvrđuje i činjenica da je prošle godine na našem području rođeno čak 28 djece – kazao nam je načelnik te pritom dodao: 

– Govoreći o vrtiću, valja spomenuti da već godinama imamo sustav sufinanciranja boravka u različitim postocima ovisno o ukupnom broju djece u obitelji, a sve s ciljem da rasteretimo roditelje. Također,  krajem 2023. jednoglasno je usvojen prijedlog povećanja financijske potpore za novorođene. Tako je potpora povećana s 400 na 700 eura za prvo dijete, za drugo dijete je bila 530 eura sada je 800, za treće je bila 790, sada je 1000 eura, a za svako iduće je 1500 eura, a bila je 1200 – objasnio je Škreblin. 

Od ostalih mjera načelnik Škreblin istaknuo je da Općina Desinić već nekoliko godina kontinuirano provodi mjeru dodjele financijske pomoći mladim obiteljima za kupnju ili gradnju svoje prve nekretnine.  

– Dosadašnje iskustvo nam je pokazalo da je mjera atraktivna te da za nju postoji interes s obzirom na to da se svake godine planirana sredstva i utroše zbog čega smo prošle godine povećali iznos financijske pomoći na 5000 eura. Također, radimo i na trećoj mjeri provedba koje se nenadano odužila zbog kompleksnosti ishođenja sve potrebne dokumentacije. Naime, radi se o dodjeli općinskog građevinskog zemljišta za izgradnju obiteljske kuće. Imamo rasparcelirano zemljište za šest gradilišta te ove godine svakako planiramo donošenje potrebne odluke i raspisivanje javnog poziva za prikupljanje prijava. Problematika je ta što je zakonska regulativa takva da Općina ne može samo tako dijeliti niti prodavati svoju imovinu. Dosta vremena je utrošeno na istraživanje kako provesti tu mjeru kako budući vlasnici kasnije ne bi imali imovinsko-pravnih problema – poručio je. 

Vezano uz odgoj i obrazovanje te socijalni program, u 2023. godini Općina Desinić nastavila je sa sufinanciranjem prijevoza srednjoškolaca, dodjele stipendija učenicima srednjih škola i studentima, sufinanciranjem škole plivanja i nabave određene opreme za školu.  

– Nastavili smo tako i s dodjelom prigodnih paketa socijalno osjetljivim pojedincima i provedbom isplate troškova stanovanja. U suradnji sa Županijom smo nabavili radne bilježnice za učenike naše osnovne škole, a određeni potrebni školski pribor osigurala je u cijelosti Općina – rekao je Škreblin. 

Brojne manifestacije 

Unazad nekoliko godina pokrenuto je nekoliko novih manifestacija, kao što je Veronika Fest. 

– Projekt Veronika Fest inicirala je gospođa Vesna Vrandečić 2022. godine, a mi smo tu ideju s oduševljenjem prihvatili te smo s našim udrugama krenuli u osmišljavanje i realizaciju istog.  Moram reći da smo već nakon prve manifestacije bili ugodno iznenađeni kako je projekt prihvaćen, a drugo izdanje je  dodatno potvrdilo da se radi o kvalitetnom projektu koji se svakako treba nastaviti. Ovogodišnji Veronika Fest već naveliko pripremamo. Bit će tu svega, od kulture, glazbe, zabave do edukativnog sadržaja, zato preporučujem svim čitateljima da prate stranice Veronika Festa i da se vidimo početkom rujna u Desiniću – najavio je načelnik Škreblin skrenuvši pozornost i na ostale tradicionalne manifestacije desiničkog kraja: 

– Od drugih projekata i manifestacija, kojih na našem području uistinu ima impresivan broj, tu su  Jurjevski dani, Dani jabuka, Uskrsni ponedjeljak u Dvoru Veliki Tabor, Z brega na breg trail, susret zborova Zapjevajmo Prejcu, brojne radionice Društva ‘Naša djeca’, ocjenjivanje i izložba vina, Malonogometni turnir u Desiniću, Božićni koncerti KUD-a Horvatska i Limene glazbe “Karlo Lugarić” i zbora “Đuro Prejac“ Desinić, Tabor film festival… Ove godine će se održati i jubilarno 20. izdanje manifestacije Dani sporta zabave i kulture u Velikoj Horvatskoj. Navedene projekte, uz financijsku podršku Općine, organiziraju i provode desinićke udruge kojima je naš kraj bogat. Uvijek naglašavam da udruge omogućavaju i potiču razvoj kulturne i društvene grane te su glavni akteri u stvaranju identiteta Desinića. Ovim putem se zahvaljujem vodstvu i svim članovima na uloženom trudu pri provedbi brojnih projekata i djelovanju udruga – kazao je. 

Bila je ovo prilika za napraviti mali pogled unaprijed te smo zamolili načelnika za kratki pregled planova u tekućoj godinu. 

– Važno da lokalna samouprava postupa u interesu svojih mještana te surađuje s relevantnim dionicima i prati napredak planova kako bi se osiguralo održivo i prosperitetno buduće okruženje. Tako je u ovoj godini realizacija dogradnje i rekonstrukcije vrtića na prvom mjestu, zatim je tu projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste Jelenjak koji je prijavljen na javni poziv za intervenciju 73.13. Navedeni projekt nam je izrazito važan jer se radi o duljoj makadamskoj dionici za koju je procijenjena vrijednost radova preko milijun eura. Nadamo se da će nam financiranje biti odobreno s obzirom na to da su osigurana sredstava, rekao bih, vrlo mala u odnosu na potrebe JLS-ova. Tu je i projekt izgradnje pristupne ceste s kojim smo aplicirali na poziv Ministarstva regionalnog razvoja, a realizacija kojeg je neophodna za provedbu ranije spomenute demografske mjere dodjele građevinskog zemljišta. Vrijednost radova izgradnje pristupne ceste procjenjuje se na oko 150.000 eura. Kao i prethodnih godina, nadamo se javnom pozivu Ministarstva prostornog uređenja na kojeg ćemo prijaviti projekt asfaltiranja određenih dijelova cesta. Po pitanju sanacije klizišta nadamo se pomoći iz državnog proračuna, a također ćemo nastojati ostvariti sufinanciranje Hrvatskih voda – kazao nam je načelnik Zvonko Škreblin 

Kako smo uvodno napomenuli, Jurjevski dani naveliko se slave diljem Zagorja, a načelnik Desinića nam je kazao kakva se to proslava sprema u Desiniću. 

– Povodom obilježavanja 31. godine postojanja Općine Desinić i proslave Dana svetog Jurja, 26. travnja, u petak održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća u Dvoru Veliki Tabor uz prigodan nastup desinićkih udruga. U subotu će se održati šesti ‘Z brega na breg trail’ te tradicionalno ocjenjivanje i izložba vina udruge Desinićki barilček, a za kraj, mještane će na Trgu svetog Jurja zabaviti Grupa Domino. U nedjelju je na programu prvi turnir na novootvorenom igralištu za odbojku na pijesku u organizaciji Savjeta mladih Općine Desinić i prijateljska nogometna utakmica između NK Desinić Limači i NK Pregrada Limači – najavio je za nas načelnik Škreblin. 

A mi smo ga za kraj zamolili za poruku sumještanima povodom Dana općine. 

– Nadam se da u provedenim prošlogodišnjim aktivnostima svatko može pronaći nešto dobro, nešto pozitivno, korak prema naprijed. Svi izvršeni projekti, mjere, suradnje i najave čine općinu Desinić mjestom s potencijalom, a predanost i zalaganje za mlade te ulaganje u infrastrukturu stvaraju temelje za budućnost. U ovoj godini očekujemo i nadamo se novim mogućnostima za ostvarenje planiranih projekata i ulaganja u Desinić. Pozivam sve mještanke i mještane da se uključe u društveni život našeg Jurjevskog kraja, da nam svojim znanjem i voljom kroz suradnju pomognu stvoriti još bolje mjesto za život. Svim Desinćankama i Desinčancima te svim žiteljima Krapinsko – zagorske županije od srca čestitam Dan svetog Jurja – poručio je načelnik Škreblin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba