“Dobra praksa u radu s darovitima"

VARAŽDIN: Održana četvrta međunarodna tematska konferencija posvećena radu s darovitom djecom

Objavljeno: 19.04.2024. zagorjeinternational

U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Varaždinske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u Varaždinu je održana 4. međunarodna tematska konferencija “Dobra praksa u radu s darovitima” . 

Konferencija je organizirana na hibridan način, uživo u konferencijskoj dvorani Sportske dvora Arena te online preko Zoom platforme, tako da je na njoj sudjelovao veliki broj sudionika koji su prepoznali važnost teme i želje za unapređenjem u području rada s darovitima. Predavači na konferenciji redom su eminentni stručnjaci u području rada s visokomotiviranom i motiviranom djecom i mladima, a dolaze iz Nizozemske, SAD-a, Mađarske i Hrvatske. 

Konferenciji su prisustvovali župan Anđelko Stričak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturi i sport dr. sc. Miroslav Huđek, predsjednica Europskog vijeća za nadarene (ECHA) i voditeljica Međunarodnog programa stručnog usavršavanja za rad s nadarenima (RITHA) Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj prof. dr. Lianne Hoogeveen, mr. sc. Vesna Šerepac, izaslanica ministra znanosti i obrazovanja RH ujedno i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje, Sandra Orošić Jukić, viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge pri Agenciji za odgoj i obrazovanje RH kao i Csilla Fuszek, tajnica Vijeća Europske mreže za podršku darovitima. Svojim dolaskom konferenciju su uveličali i mnogi sveučilišni profesori, te predstavnici Sveučilišta Sjever i Međimurskog veleučilišta. 

Konferencija je bila  prilika i za promociju četvrte generacije polaznika programa usavršavanja za rad s darovitima RITHA Hrvatska (Radboud International Training on High Ability, 15 polaznika) te za promoviranje novih Europskih točaka za darovite (Albanian Talent Center, Dječji vrtić Vinica i Osnovna škola Privlaka).  

-Veselim se današnjem danu, ovo je četvrta konferencija koju zajednički organiziraju Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Varaždinska županija pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Ovo je još jedna potvrda koliko je važna edukacija u današnjim vremenima, ali je i potvrda koliko Varaždinska županija ulaže u znanje i obrazovanje – rekla je prof.dr. Lianne Hoogeveen. 

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanost i sport Miroslav Huđek je istaknuo kako svake godine Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije organiziraju ovakvu konferenciju koja ugošćuje ugledne predavače sa zanimljivim predavanjima. 

– Na konferencijama sudjeluju eminentni predavači iz Hrvatske i inozemstva i tako mi dajemo doprinos poticanju rada s darovitima. Danas ćemo promovirati nove Europske točke za darovite te ćemo također promovirati polaznike 4. Generacije RITHA Practitioner Croatia 2023 – rekao je pročelnik Huđek. 

Župan Anđelko Stričak pohvalio je organizaciju ove konferencije. 

 – Varaždinska županija je predvodnik na području obrazovanja u Hrvatskoj, a čak 62 posto proračuna izdvajamo za obrazovanje. Mi imamo 14 Centara izvrsnosti te pet Centara izvrsnosti u strukovnom obrazovanju, dva Centra kompetentnosti te jedini Europski talent centar u Hrvatskoj. Na te činjenice smo jako ponosni. Izuzetno je dobro da se održavaju ovakve konferencije na kojima možemo podijeliti iskustva zainteresiranim sudionicima iz Hrvatske, ali i Europske unije. Hrvatska je članica najprestižnijih svjetskih asocijacija i dobro je da surađujemo i razmjenjujemo iskustva i znanja- rekao je župan. 

Prof.dr.sc. Blaženka Divjak s FOI-a je naznačila kako se pojavom umjetne inteligencije nadvila određena prijetnja, ali  i prilika za obrazovanje. 

-Naime, učenici dobivaju puno instrumenata kod učenja, ali i mogućnost varanja. Postavlja se pitanje jesmo li kao profesori i učitelji postali suvišni ili je nešto drugo u pitanju. No, najvažnije je kontinuirano učiti, usvajati nova znanja i biti korak ispred- rekla je Blaženka Divjak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba