Najavljeni i novi natječaji vrijedni oko 130.000 eura

Za povećanje poljoprivredne proizvodnje Krapinsko – zagorska županija podijelila preko 80.000 eura

Objavljeno: 10.04.2024. zagorjeinternational

Dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu Krapinsko – zagorske županije temeljem provedenog Natječaja za povećanje poljoprivredne proizvodnje u 2024. godini održana je u srijedu u Preseki Petrovskoj. Ukupna vrijednost potpore iznosi 83.007,37 eura, a raspoređena je na 27 korisnika kojima je ugovore uručio župan Željko Kolar. 

Korisnicima je u sklopu ovog natječaja odobreno financiranje: kupnje 58 zemljišta ukupne površine 102.364,44 metara kvadratnih, sedam plastenika ukupne površine 664,5 metara kvadratnih, osam junica mliječnih pasmina, dvije krave mliječnih pasmina, dvije krave mesne pasmine, tri junice mesne pasmine, jednog bika mesne pasmine, 63 rasplodne koze, 400 sadnica malina, 400 sadnica kupina, 400 sadnica božura, 1700 cijepova vinove loze, 50 sadnica smokve, 142 sadnica kruške, 12 sadnica jabuka, četiri sadnice breskve, jedna opreme za podizanje trajnog nasada bobičastog voća s navodnjavanjem, opreme za plastenik, repromaterijala za podizanje tri trajna nasada, kao i zakup zemljišta od 2521 metra kvadratnog na 20 godina. 

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić podsjetila je da je Natječaj bio otvoren od 14. veljače do 15. ožujka. Vrijednost ulaganja za koje se tražila potpora je minimalno 2000 eura. Visina potpore po korisniku bila je maksimalno 6500 eura, najviše do 50 posto ukupno prihvatljivih  aktivnosti. 

Uime korisnika potpora i ovogodišnjih dobitnika, obratio se Antun Presečki na čijem je imanju održana dodjela ugovora Antun Presečki. 

– Hvala Županiji na potporama koje će sigurno ojačati razvoj poljoprivrede u Zagorju. Ja sam vjerojatno najmlađi OPG-ovac među okupljenima. Imam 24 hektara zemlje i 33 krave, koje pripremam za unuku koja je trenutno na četvrtoj godini Veterinarskog fakulteta, a nadam se da ću i ja s njom moći odraditi sve projekte koje imamo u planu. Neki od njih su nabava konja, gradnje staje za goveda i male klaonice, a onda potom napraviti i steakhouse – istaknuo je Presečki.

Župan je među brojnim financiranim aktivnostima posebno izdvojio okrupnjivanje zemljišta i kupnju plastenika. 

– Očigledno je da je nedostatak većih parcela u Zagorju jedan od osnovnih problema s kojima se srećete, pa je ta mjera za okrupnjavanje zemljišta vrlo dobra, a treba primijetiti i da se sve više ljudi odlučuje za plastenike i tu vrstu proizvodnje – rekao je Kolar te najavio i skoru objavu četiri nova natječaja u sklopu županijskih mjera ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 130.000 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba