Pristiglo je ukupno 12 zahtjeva, a odobreno je njih 11

KZŽ poljoprivrednim udrugama dodijelila 13.500 eura

Objavljeno: 09.04.2024. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorska županija dodijelila je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu temeljem javnog natječaja za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga u 2024. godini.

Ukupno je za projekte 11 udruga dodijeljeno 13.500 eura, a ugovore je predstavnicima udruga uručio župan Željko Kolar. 

Iznos koji se mogao ostvariti kroz ovaj natječaj po korisniku iznosio je 1991 euro ili maksimalno do 75 posto ukupno prihvatljivih aktivnosti, rekla je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić. 

– Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 12 zahtjeva. Od toga je prihvatljivo 11 zahtjeva udruga koje su prošle administrativnu provjeru. Tih 11 udruga je ostvarilo potporu u visini 70 posto planiranih aktivnosti koje planiraju provesti i to iznosi 13.344 eura – pojasnila je Mihovilić.

Župan Kolar je istaknuo kako projekti udruga jasno pokazuju da se poljoprivrednici danas suočavaju s brojnim novim izazovima. 

– Ni smo imali klasično proljeće, ljeto, jesen, zimu i otprilike smo znali kakve su temperature i koje bi nam se elementarne nepogode mogle dogoditi u kojem dijelu godine, a danas to kao da je mokrom spužvom netko prebrisao i to ne postoji. Nikada ranija košnja, nikada ranije nije padala tuča, nikada takve poplave na našem području, nikad toliko elementarnih nepogoda u vrlo kratkom vremenskom periodu i naravno ogromna je razlika između pada i rasta temperature i pojavljuju se neke nove bolesti. Vidi se da se kontinuirano educirate i pokušavate prilagoditi novim okolnostima – poručio je župan Kolar.

Pravo na potporu ostvarile su sljedeće udruge: Udruga vinogradara, podrumara i prijatelja dobrog vina “Sveti Martin” Jesenje, Udruga vinara i vinogradara “Dobra kaplica” Pregrada, Udruga pčelara Krapina, Udruga vinogradara i vinara “Radobojski pajdaši”, Udruga vinogradara, vinara i voćara Sveti Juraj-Jurašak, Udruga vinogradara i podrumara “Humska kapljica”, Savez pčelarskih udruga Krapinsko – zagorske županije, Udruga pčelara “Nektar” Konjščina, Udruga pčelara MEDENI Pregrada, Društvo vinogradara, vinara i prijatelja dobrog vina “Barilček” Veliko Trgovišće i Udruga vinogradara i vinara Sveti Vinko Đurmanec.

Okupljene je u ime dobitnika potpora pozdravio predsjednik Udruge vinara i vinogradara “Dobra kaplica“ Pregrada Robert Gretić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba