ZAGORSKA SELA: Proširena je mreža ulične rasvjete – naselja Brezakovec, Gornji Škrnik i Pušća dobili LED lampe

KRIVEC JURAK: Ova rasvjeta je ekološki prihvatljiva te ćemo u narednim godinama nastaviti investirati u nju

Objavljeno: 09.04.2024. zagorjeinternational

U općini Zagorska Sela proširena je solarna ulična rasvjeta, pa su nove LED lampe dobila naselja Zagorska Sela, Brezakovec, Gornji Škrnik i Pušća. Ova vrsta rasvjete je ekološki prihvatljiva jer smanjuje potrebu za tradicionalnim izvorima energije kao što su fosilna goriva, što smanjuje emisiju CO2 i negativne ekološke utjecaje. 

Također, solarna ulična rasvjeta može biti ekonomski isplativa na dugi rok, jer smanjuje troškove električne energije i održavanja, a i sama načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak istaknula je kako su prošle godine uveli model pilot projekta, LED solarne rasvjete na nerazvrstanim cestama u općini.  

– To se pokazalo izrazito učinkovito i vrlo kvalitetno osvjetljavaju nerazvrstane ceste, pa smo ove godine odlučili proširiti solarnu uličnu rasvjetu u naseljima gdje nema uvjeta za klasičnu električnu rasvjetu – istaknula je Krivec Jurak.  

Međutim, solarna rasvjeta ima naravno benefite samoodrživosti. 

– Ekološki je prihvatljiva, s obzirom na to da se ne koriste izvori koji zagađuju okoliš, nego se koristi sunčeva energija, a samim time nakon postave nema nikakvih dodatnih troškova na takvoj vrsti rasvjete. Tako da ćemo zasigurno u narednim godinama investirati u solarnu rasvjetu u onim područjima gdje još nema rasvjete – zaključila je načelnica Zagorskih Sela. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba