PREGRADA: Proslavljen Dan grada, na svečanoj sjednici dodijeljene nagrade zaslužnim građanima

“Životne okolnosti u Pregradu su dovele i ljude drugih rasa, na nama je da ih integriramo u društvo, tada će nam donijeti dodatnu vrijednost”

Objavljeno: 07.04.2024. zagorjeinternational

Već tradicionalno, na Bijelu nedjelju, Grad Pregrada slavi svoj dan. Iako svečarsko raspoloženje i program traju već nekoliko dana, vrhunac je ipak svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su prisustvovali brojni gosti i uzvanici.

Na svečanoj sjednici dodjeljuju se priznanja najzaslužnijim građanima i drugim osobama, udrugama, ustanovama, trgovačkim društvima, vjerskim zajednicama i drugim pravnim osobama za uspjehe u radu kojima osobito pridonose razvoju i boljitku grada Pregrade ili pojedinih njegovih djelatnosti, ili u znak počasti i zahvalnosti.

Na početku je okupljene pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Vesna Petek.

– Zahvaljujući ustrajnom radu i podršci djelatnika Grada, gradskih te županijskih društava i ustanova, te podršci građana, uspjeli smo realizirati brojne projekte i programe koji su temelj za sretnu i stabilnu budućnost u Pregradi. Ovakvu suradnju želimo nastaviti i dalje – poručila je Petek.

“Znamo koristiti prilike”

Evo što je rekao pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

– Nastojimo brinuti za sve naše stanovnike jer jedino tako možemo jačati društvo, na taj se način osiguravaju dobri temelji za budućnost. Važan nam je svaki čovjek, svaki pojedinac, bez obzira o kome je riječ, bez obzira živi li u centru Pregrade ili negdje na brijegu. Stvarnost je takva da su životne okolnosti u Pregradu dovele i ljude drugih rasa, drugih vjeroispovijesti, a na nama je da ih integriramo u društvo. Kada to napravimo, oni će nam donijeti dodatnu vrijednost. To je ispravan način razmišljanja koji će nam omogućiti da gradimo i razvijamo naš grad – istaknuo je Vešligaj.

Brojni projekti su već realizirani, ulagat će se u turističku, kulturnu, komunalnu i obrazovnu infrastrukturu, a u pripremi je i izgradnja novog dječjeg vrtića.

– Novac je većinom osiguran iz fondova Europske unije. Prilično smo uspješni, možemo se pohvaliti brojkom od nekih sedam milijuna eura koliko smo do sada povukli. Još toliko projekata čeka natječaje, čime dokazujemo da znamo koristiti prilike koje nam se otvaraju putem dostupnih fondova. No, Europska unija ima i nekakve vrijednosti, od inkluzije, participacije, rodne ravnopravnosti, antifašizma, a za te vrijednosti se uvijek vrijedi boriti jer danas kada čujemo u društvu koje je, nažalost, prožeto korupcijom, društvu u kojem su lažne vijesti formula za politički probitak, gdje je populizam nešto što je uobičajeno i što vam treba da bi uspjeli, pravim vrijednostima treba posvetiti pozornost jer su temelj društva – dodao je Vešligaj.

– Trebamo čuvati institucije, ali trebamo raditi i na tome da se te institucije vraćaju u naš grad i drago mi je da smo uz potporu Gradskog vijeća, političkih stranaka, svih ljudi, uspjeli vratiti stalnu službu suda koja je otišla iz Pregrade 2009. godine. No, ono na čemu moramo i dalje raditi je povratak postaja Policijske uprave i ispostava Porezne uprave, a neću odustajati niti od zahtjeva da Pregrada, odnosno naša naselja na bregima, postanu dio brdsko-planinskog prostora, kao niti od zahtjeva da se realnije valorizira naš položaj koji imamo. Narasli smo, postali smo razvijeniji nego prije, međutim nismo uzimali u obzir neke faktore koji se inače uzimaju u obzir, poput broja nerazvrstanih cesta, klizišta koja se uslijed klimatskih promjena posljednjih godina izuzetno puno pojavljuju i jako opterećuju proračun. S viših razina odlučivanja to ne uzimaju u obzir i mislim da se za to treba boriti – zaključio je gradonačelnik Pregrade.

Uzvanicima su se obratili i Ela Čuček, dječja gradonačelnica, zatim u ime gradonačelnica i gradonačelnika te načelnica i načelnika načelnica Kraljevca na Sutli Blanka Stipčić Berić, te župan slovenske općine Žužemberk, općine prijatelja, Jože Papež.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar uputio je čestitke domaćinima.

– U 11. godini mandata župana ovo je govor gradonačelnika koji bih htio čuti u svakom gradu i općini, u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Htio bih da je ovo naš svakodnevni život, ali nažalost nije. Zato gradonačelnikove riječi imaju dodatnu težinu, jer potvrđuju da se može. Ako svi zajedno radimo za dobrobit svog grada, ako svi zajedno okupljamo ljude i prihvaćamo raznolikosti, onda takvo društvo ima budućnost. U gradonačelnikovom govoru smo slušali o vrijednostima koje bi trebale biti temelj svakog normalnog društva. To je ono što želimo na području cijele Republike Hrvatske – poručio je Kolar.

Rezultate gradonačelnika Vešligaja i gradske uprave pohvalio je i Siniša Hajdaš Dončić, čelnik zagorskog SDP-a.

– Emocija je bitna da prepoznate potrebe zajednice, od vatrogasaca i nogometaša, preko folkloraša i umjetnika, do nadarene djece i umirovljenika. Svi oni čine zajednicu i društvo i ključno pitanje na koje moramo odgovarati mi koji živimo u Zagorju je ono što se događa sada, kako i na koji način zadržati društvenu strukturu – kazao je Hajdaš Dončić.

Nagrade

Svečana sjednica Gradskog vijeća bila je prilika i za dodjelu prigodnih gradskih nagrada i priznanja. Tako je nagrada Grada Pregrade za životno djelo dodijeljena Milanu Buriću, aktivnom članu DVD-a Pregrada od 1999. godine, a od 2017. i predsjedniku DVD-a. Nagrada je zahvala za njegov dugogodišnji angažman i doprinos u mnogim projektima za dobrobit društva i građana, a posebice u projektu ‘Rekonstrukcija (dogradnja i nadogradnja) vatrogasnog doma i opremanje vatrogasnog doma i spremišta DVD-a Pregrada’.

Zahvalnice Grada Pregrade dodijeljene su Davoru Rogini za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju tjelesne kulture, Stjepanu Špoljaru i Zvonku Horvatu za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenje vatrogastva i civilne zaštite te Dubravki Kovačević za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju infrastrukturnog razvoja.

Diplome Grada Pregrade dodijeljene su Udruzi ‘Složno Gorjakovo’ za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenje djelatnosti društvenog života te obrtu za građevinarstvo, trgovinu i usluge ‘Gramont’ vlasnika Marija Ivanjka za osobite uspjehe u razvoju društvenog života i unaprjeđenje gospodarskog života. Plaketa Grada Pregrade dodijeljena je Slavici Vidaček za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenje kulture.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba