KONJŠČINA: Interpretacijski centar rudarsko-energetske baštine prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova

“Važno je da projekt bude samoodrživ, a zgrada će biti i na korištenje udrugama” 

Objavljeno: 05.04.2024. zagorjeinternational

U općini Konjščina se radi jako puno projekata, a jedan od najnovijih i kapitalnih, koji je upravo danas prijavljen na natječaj “Obnova javne kulturne infrastrukture” kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je Interpretacijski centar rudarsko-energetske baštine. 

Preobražaj 

Plan je da nakon gotovo pola stoljeća, stara upravna zgrada rudnika doživi jedan preobražaj u nevjerojatan prostor koji slavi bogatu povijest i naslijeđe rudarstva i energetike ovog kraja. Zgrada će se u suradnji sa stručnjacima pretvoriti u moderni Interpretacijski centar, pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo i dublji uvid u industrijsku baštinu. 

Načelnica Konjščine Anita Krok rekla je kako su se na ovaj projekt odlučili iz dva razloga. 

-Prvi je taj što im je ovo došlo kao naručeno, jer su bile svakakve debate što će biti s tim starim restoranom i ja sam rekla, da kad bude prvi natječaj, prilagodit ćemo se i javiti i to se stvarno dogodilo. Zašto rudarstvo? Zato, jer se zgrada oslanja na postojeći Kulturno-turistički centar, a drugo, to je natječaj iz javne kulturne infrastrukture i trebali smo imati nešto kulturno i tradicijski, a s obzirom na to da smo dobili od Ministarstva kulture sredstva za izradu dokumentacije za unutarnje uređenje Staroga grada, a Konjščina poslije Staroga grada, poslije grofova Konjskih, poslije bitke s Turcima i kulturnog dobra koji imamo, druga stvar po kojoj je Konjščina na široko poznata je upravo rudarstvo – poručila je načelnica Krok. 

U Konjščini je rudarstvo tradicijska baština koja povezuje sve obitelji, jer nema kuće iz koje netko nije radio u rudniku.  

– Meni je bilo jako važno, a tako je kod svih projekta, ako idemo raditi i predavati neki projekt, da on bude samoodrživ, da to ne bude samo zgrada koja će stajati, nego će biti za korištenje našim udrugama. Tim više imamo i problem, jer smo dobili i drugi vrtić, stoga moramo iseliti četiri udruge i trebat će nam još mjesta za njih – pojasnila je Krok. 

Površina zgrade će biti gotovo 1000 kvadrata, oblikovana će biti za funkcionalnost i udobnost. U njoj će biti stalni postav, VR kino, čitaonica, te izložbeni prostor za gostujuće izložbe. 

Zgrada će imati potpunu prilagodbu i dostupnost osobama smanjene pokretljivosti, uz dodatak dizala. Oprema će biti prilagođena osobama s poteškoćama s vidom i sluhom.   

Projektni tim vodio je glavni projektant Robert Gradečki, nedavno nagrađen za izuzetne projekte poput ZMC – Zelinski multifunkcionalni centar i Rekonstrukciju dvorane CZKI Dragutin Novak u Ludbregu. 

Problematika natječaja 

Načelnica Krok ponavlja kako će taj centar biti namijenjen mještanima općine Konjščina, ali je ujedno i samoodrživ iz razloga jer se upravo unutra mogu održavati različite školske aktivnosti, u obilazak mogu dolaziti i različite grupe iz cijele Hrvatske i EU.  

– Nadamo se da ćemo imati uspjeha na natječaju, ali bitno da imamo spreman projekt pa čekamo i druge natječaje. Ali, imam i jednu kritiku na sam natječaj, koji funkcionira na najbrži prst. Smatram da nismo svi u ravnopravnom položaju i nije ravnomjeran razvoj Hrvatske, znači vjerojatno nas jako puno iz gradova i općina ima kvalitetnih projekata, a na kraju budu prošli oni koji budu najbrže kliknuli. Smatram da to nije u redu, to su loši kriteriji, oni trebaju biti jasno postavljeni, a ne ovako. Nadam se da se će taj sistem najbržeg prsta čim prije biti izbačen iz korištenja jer jedinice lokalne samouprave stvarno puno resursa ulože u pripremu projekta – zaključila je načelnica Krok. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba