Otvorila ju je gradonačelnica Jasenka Auguštan - Pentek

U Galeriji izvorne umjetnosti otvorena izložba uglednog Zlatarščanina Tome Pavleka

Objavljeno: 03.04.2024. zagorjeinternational

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek u utorak je u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti otvorila prvu samostalnu, ujedno i retrospektivnu, izložbu Zlatarščanina Tome Pavleka koji se ovom prilikom po prvi puta predstavio svojim sugrađanima, izloživši 32 svoja likovna rada nastala u vremenu od 1988. godine do današnjih dana. 

Predgovor u katalogu napisala mu je snaha, akademski likovno obrazovana Birgit Brlečić Pavlek, koja predaje likovnu kulturu u zlatarskoj Srednjoj školi i Osnovnoj školi Belec. 

– Slikarstvo Tome Pavleka u svojem tradicijskom zaokretu, u kompozicijskoj harmoniji kao da proživljava svoju kreativnu mladost, uspješno se noseći s vanjskim znacima vremena…Ukazala se napokon prilika da se nakon 36 godina nominalno osvrne na svoja djela prve ‘retrospekcije’ – istaknula je Brlečić Pavlek u predgovoru. 

Otvorenje izložbe podržalo je i šezdesetak sugrađana, a u prigodnom programu nastupili su Davor Petrak iz Kostela s autorskim kajkavskim pjesmama uz gitaru, te zlatarska pjesnikinja Dragica Reinholz sa svojim kajkavskim stihovima. 

Inače, Pavlek je član Udruge ‘Miljenko Mlakar’, a rođen je 1951. godine u Ratkovcu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba