Lijepa tradicija iz ovog dijela zemlje

Varaždinska županija želi zaštititi tradicionalne uskrsne krijesove – vuzmenke

Objavljeno: 02.04.2024. zagorjeinternational

Obilježavanje najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, popraćeno je različitim tradicijama i običajima, a uz obavezno ukrašavanje i bojanje pisanica, u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj najpoznatije je obilježje uskrsni krijes odnosno vuzmenka ili vuzemnica koja se u prošlosti palila u svitanje na Uskrs, a ni danas taj običaj nije izumro. 

Na Veliku subotu navečer, kada padne mrak, obično se okupljaju muškarci oko uskrsne vatre, a obilaze i okolne krijesove, a oni najizdržljiviji bdiju cijelu noć u prijateljskom razgovoru i iščekivanju Uskrsa.

Tim povodom je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak pozvao sve udruge i društva koja njeguju tradicijske običaje da nađu način kako bi zaštitili ovaj lijepi običaj.

– Apeliram na sve udruge, ali i pojedince da zajedno nađemo način kako bi zaštitili te naše običaje, paljenje vuzmenki, vuzemnica ili kako se već gdje zovu, pogotovo u zapadnom dijelu naše županije te da ih pokušamo zaštititi kao nematerijalno kulturno dobro – rekao je župan Stričak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba