ATRAKCIJA: 23. Hrvatski festival Žudija bit će idealna prilika za snimiti i milenijsku fotografiju

Čuvari Kristovog  groba iz cijele Hrvatske dolaze ovog ponedjeljak u Lobor

Objavljeno: 30.03.2024. zagorjeinternational

Viteško društvo Svetog križa Lobor i Općina Lobor organiziraju 23. Festival Žudija koji će se održati na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, s početkom u devet sati na Trgu svete Ane u Loboru. 

Naime, doček Žudija i gostiju uz doručak očekuje se između osam i devet sati, nakon čega slijedi sastanak zapovjednika Žudija. U 10 sati na rasporedu je sveta misa, a u 11 mimohod čuvara Kristova groba. 

U 11.30 akademski snimatelj Šime Strikoman upriličit će još jedno snimanje milenijske fotografije na brežuljku ispred crkve sv. Ane, dok 23. Hrvatski festival Žudija tradicionalno počinje u 12 sati, uz gromoglasno pucanje loborskih kuburaša i njihovih prijatelja. 

U 13 sati na rasporedu je ručak, a u 14 zatvaranje Festivala. 

Inače, Žudiji su mladići odjeveni u uniforme rimskih vojnika koji u svetom trodnevlju  čuvaju Kristov grob postavljen za tu prigodu u crkvi a po uzoru na rimske vojnike koje spominje Matejevo evanđelje. U nekim župama čuvari su odjeveni u narodnu  nošnju a ponegdje u mornarske odore. Vjerojatno je običaj čuvanja Kristovog groba u naše krajeve stigao iz Italije a time i sam naziv ‘Žudiji’. S vremenom, svaka župa je iznjedrila svoje običaje tako da se danas ti običaji međusobno razlikuju po svojim specifičnostima. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba