Rajčica će u stopostotnim količinama biti proizvedena u Hrvatskoj, ali...

PODRAVKIN MENADŽER POTVRDIO: U Vegeti nema domaćeg povrća

Objavljeno: 17.03.2024. zagorjeinternational

Član uprave Podravke Ivan Ostojić potvrdio je da je koprivnička kompanija definitivno zatvorila tvornicu za preradu rajčice u Umagu, donosi Danica.

– Tvornica je zatvorena jer nije imala dovoljnu razinu kapaciteta koja nam je bila potrebna za vlastitu proizvodnju, jer cilj Podravke je da se kompletna proizvodnja rajčice koju trošimo proizvede u Hrvatskoj.

– To je naš ultimativni cilj, ne želimo uvoziti koncentrat rajčice, nego ga isključivo proizvoditi u Hrvatskoj – otkrio je Ostojić u velikom intervjuu za Agroklub.

Sadnja paprike

– Tvornica u Umagu je bila na lokaciji koja nije bila povoljna da se može u budućnosti razvijati. Donijeli smo poslovnu odluku da tvornicu preselimo u okolicu Varaždina gdje je naš centar za preradu voća i povrća, u Kalniku – dodao je.

Otkriva kako će rajčica u stopostotnim količininama biti proizvedena u Hrvatskoj i neće biti potreban uvoz. Sudeći po tome, Podravka u budućnosti ne namjerava uvoziti rajčicu iz Hercegovine, premda su zajedno s političarima kod Mostara polagali i temeljni kamen za novi pogon.

– Dosta napora ulažemo u povećanje proizvodnje paprike, koja se u velikoj mjeri koristi za proizvodnju ajvara. Tu smo već na razini od 50 posto ukupne proizvodnje domaće paprike koja završava u Podravkinom ajvaru. Što se tiče graška, cijelu proizvodnju pokrivamo iz Hrvatske. Tu je još i cikla, krastavci koji se također proizvode u značajnoj mjeri u Hrvatskoj – veli Ostojić.

Moraju uvoziti

Potvrdio je i da se sušeno povrće za Vegetu u cijelosti uvozi jer Hrvatska nema kapacitete proizvodnje.

– Mi bi u Hrvatskoj kupili apsolutno sve što je moguće, ukoliko to u našoj zemlji postoji, odnosno da se proizvodi. Ključni sastojci Vegete su sušeno povrće. U Hrvatskoj u ovom trenutku, barem koliko mi znamo, nema proizvođača sušenog povrća koji je u stanju proizvesti količine koje su nama potrebne. Dok se ta situacija ne promijeni, mi smo nažalost prisiljeni uvoziti sušeno povrće – kaže Ivan Ostojić

Cijeli intervju s članom uprave Podravke Ivanom Ostojićem koji je zadužen za poljoprivrednu proizvodnju u kompaniji možete pročitati u Agroklubu na ovome LINKU.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba