Isplata nacionalne naknade

STARIJI, DOBRA VIJEST! Provjerite kad će vam sjesti lova na račun

Objavljeno: 15.03.2024. zagorjeinternational

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za veljaču korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počinje sutra.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 12.703 korisnika (76,5 posto žena i 23,5 posto muškaraca), za što je osigurano gotovo 1,8 milijuna eura iz Državnog proračuna. Naknada od 1. siječnja ove godine iznosi 150 eura.

Evo koji su uvjeti

HZMO je objavio kako pravo na naknadu može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od deset godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegova kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300 eura)
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora

Pravo na naknadu pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zahtjev za naknadu može se podnijeti bilo kada, i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba