Zahvaljujući uspješnom povlačenju EU i nacionalnih sredstava

Proračun Novog Marofa raste za 5,7 milijuna eura

Objavljeno: 14.03.2024. zagorjeinternational

Jedna od središnjih tema sjednice Gradskog vijeća Novog Marofa održane ove srijede, bio je rebalans gradskog proračuna koji je povećan za 5.719.000 eura i sada iznosi 22.141.500 eura. Od ukupnog iznosa uvećanja najveći dio od 5.279.000 eura se odnosi na novac koji u gradsku blagajnu dolazi zahvaljujući uspješnim prijavama projekata na nacionalne i europske fondove. Dodatnih 440.000 eura povećanja otpada na prihod od poreza.

I rashodovna strane se povećava za 5.719.000 eura što je i razumljivo s obzirom na to da će se novac dobiven putem domaćih i europskih fondova namjenski trošiti uglavnom na kapitalne investicije u komunalnu i društvenu infrastrukturu.

Gradonačelnik Siniša Jenkač predstavio je vijećnicima obrazloženje o nekorištenju prava prvokupa dvorca i posjeda u Beli. Naime, 12. veljače Gradu su se obratili vlasnici dvorca ponudivši pravo prvokupa po cijeni od 330.000 eura.

‘Nije od interesa’

– Kao što vam je poznato, Grad nije planirao sredstva za kupnju ponuđenih nekretnina u proračunu za 2024. godinu te sam mišljenja da kupnja nije od interesa za Grad iz razloga jer se radi o nekretninama u čiju je obnovu i kasnije održavanje potrebno uložiti značajna novčana sredstva, a koja premašuju naše proračunske mogućnosti – pojasnio je gradonačelnik Jenkač, a takvo je pojašnjenje i prihvatilo Gradsko vijeće.

Grad će s druge strane financirati elaborat za evidentiranje nerazvrstanih cesta u katastru temeljem izrađenih geodetskih elaborata. To će se raditi s obzirom da je postojeću evidenciju nerazvrstanih cesta potrebno izmijeniti, odnosno dopuniti.

Tijekom sjednice podneseno je i izvješće o izvršenju Plana djelovanja Grada u području prirodnih nepogoda za 2023. godinu.

– U cilju sprječavanja nastanka i ublažavanja posljedica prirodnih nepogoda veoma je važna suradnja županijskog i gradskog povjerenstva, operativnih snaga sustava civilne zaštite te stanovnika koji svojim djelovanjem mogu u znatnoj mjeri spriječiti nastanak prirodne nepogode i ublažiti njihove posljedice – poručio je Jenkač.

Gradonačelnik je izvijestio vijećnike da će se na njegov prijedlog započeti s postupkom izrade novog prostornog plana uređenja Grada Novog Marofa te će se iskoristiti mogućnost prijave na poziv na dodjelu bespovratnih sredstava putem kojeg je moguće ostvariti maksimalnih 30.000 eura.

Prihvaćeno je i izvješće o radu komunalnog poduzeća Novokom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba