Kazne će dolaziti i za opasno pretjecanje, parkiranje, prelazak pune crte...

NOVA DIREKTIVA: Nema više izbjegavanja prometnih kazni za prekršaje počinjene u drugoj državi EU

Objavljeno: 14.03.2024. zagorjeinternational

Predstavnici Vijeća EU i Europskog parlamenta postigli su privremeni politički dogovor o direktivi koja bi trebala olakšati izvršenje kazni za vozače koji počine prometne prekršaje u drugoj državi članici, piše Index

Privremeni politički dogovor, koji još moraju potvrditi Vijeće i Parlament da bi postao zakon, odnosi se na dopunu direktive iz 2015. o prekograničnoj razmjeni informacija o prometnim prekršajima u cestovnom prometu.  

– Revidirani zakon osigurat će jednak tretman za sve vozače u EU bez obzira na njihovo državljanstvo – rekao je belgijski ministar za mobilnost Georges Gilkinet. 

Nova direktiva sada će, osim najčešćih i najozbiljnijih prekršaja kao što su prekoračenje brzine ili vožnja pod utjecajem alkohola i droga, uključivati i druge prekršaje. 

Među njima su nepoštivanje razmaka između vozila, ignoriranje zabrane pretjecanja, opasno pretjecanje, prekršaji pri parkiranju kao što je parkiranje preblizu raskrižju ili zebri, prelazak pune bijele crte, vožnja u pogrešnom smjeru, nepoštivanje pravila o korištenju koridora za hitne slučajeve ili korištenje preopterećenog vozila. 

Nakon što nova pravila budu i formalno usvojena, države članice imat će dvije i pol godine za prenošenje direktive u svoja nacionalna zakonodavstva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba