NOVI DOM: Regeneracija je u završnoj fazi seljenja proizvodnje u obližnje Mokrice, a žele zaposliti i deset novih radnika

“Na novoj lokaciji želimo unaprijediti svoje poslovne procese i tamo stvoriti još bolje uvjete rada”

Objavljeno: 09.03.2024. Alen Brodar

Zabočka Regeneracija u završnoj je fazi seljenja čitave proizvodnje u obližnje Mokrice. Kao što je poznato, dobar su dio dosadašnjih prostora koje su koristili već stavili u druge namjene, prvenstveno trgovačke prirode, a osim toga na novoj lokaciji svoje poslovne procese planiraju unaprijediti i tamo stvoriti bolje uvjete rada. 

Goran Mikac i Milan Černjević, rukovoditelj prodaje i direktor proizvodnje, proveli su nas budućim novim domom Regeneracije u Mokricama i otkrili daljnje planove.

Do kraja lipnja

– Dosad je preseljena jedna kompletna linija za proizvodnju netkanog tekstila, zatim tzv. trgaona, odnosno postrojenje za reciklažu tekstilnog otpada te se kroz sljedeći tjedan planira pokretanje već preseljene linije, a paralelno s time će se početi sa seljenjem i druge linije. Kompletno preseljenje trebalo bi se realizirati do kraja lipnja ove godine – najavio je Mikac.

– Mi se od samih početaka, od 1954. godine bavimo reciklažom tekstilnog otpada i potom proizvodnjom gotovih proizvoda. Plasmanom gotovih proizvoda vezani smo pretežno na europsko tržište, pa smo trenutno ovo lagano usporavanje gospodarstva na zapadu, prvenstveno u Njemačkoj, koja nam je glavno i najveće tržište, iskoristili za preseljenje proizvodnje – nadovezao se Černjević.

U vlasništvu RGNC tvrtke su inače dvije tvrtke – jedna je  Regeneracija non – wovens, koja se bavi reciklažom tekstilnog otpada i proizvodnjom tehničkih netkanih tekstila za različite namjene, a druga je reGalerija, koja se bavi proizvodnjom tepiha i tapiserija. 

Valja napomenuti da se u Europi godišnje proizvede 22 milijuna tona tekstilnog otpada, a svega 22 posto od toga ili ponovno upotrebljava ili reciklira. Velik dio nažalost završava na odlagalištima ili u spalionicama. Europska komisija je stoga predložila nova pravila, odnosno regulativu, po kojoj bi se uvela odgovornost proizvođača za stavljanje tekstila na tržište. Time bi se, objašnjava nam Mikac, pokušalo poduprijeti održivo gospodarenje tekstilnim otpadom. 

I Regeneracija svoju sirovinu, što je upravo tekstilni otpad, dobiva ili od industrije, ili od građanstva, kroz komunalne tvrtke. Godišnje troše oko 6000 tona sirovine, da bi se proizvelo oko 18 milijuna kvadrata gotovog proizvoda.

U tvrtki radi 70-ak radnika, a u svom novom domu u Mokricama trebat će i pojačanja, pa žele zaposliti još deset radnika u proizvodnji, na strojevima za proizvodnju netkanih tekstila i reciklažu.

Društveno odgovorni

– Tražimo uglavnom radnike srednje stručne spreme, po mogućnosti tekstilnog ili strojarskog usmjerenja, međutim to nije uvjet – objasnio je Mikac i dodao da u spomenutoj novoj EU regulativi, kao i u preseljenju na novu lokaciju vide svoju šansu za daljnji razvitak svog poslovanja – kazao je Mikac i apostrofirao odličnu suradnju s čakovečkom socijalnom zadrugom Humano Nova, koja djeluje na tri područja: okolišnom, društvenom i ekonomskom. Zapošljavaju pritom osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe koje u Humani Novoj svakodnevno stvaraju nove vrijednosti. Pa tako od odbačenih tekstilnih predmeta izrađuju nove kvalitetne i inovativne proizvode, a od novih materijala održive proizvode.

– Ono što ne mogu upotrijebiti daju nama, a posljednjih smo godina proširili tu suradnju, na način da smo određene faze proizvodnih procesa ‘outsourceali’, tako da oni zapravo za nas odrađuju jedan dio proizvodnje. Time smo s jedne strane kompenzirali poremećaje na tržištu rada u vidu nedostatka radne snage, a s druge strane smo iznimno ponosni na tu suradnju, s obzirom na to da se potpuno uklapa u našu viziju društveno odgovornog poslovanja,  jer se osobama s invaliditetom i pripadnicima ostalih marginaliziranih skupina koji teško dolaze do zaposlenja, daje prilika da svoj život mijenjaju na bolje – zaključuju Mikac i Černjević. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba